Ostalo

"POLICIJA MORA REAGIRATI"

Nižu se reakcije na uzvike ZDS

Premijer Andrej Plenković u Opatiji je komentirao povik ‘Za dom spremni‘ koji se na proslavi u Kninu mogao čuti od strane pripadnika HOS-a.

Marko Skejo   FOTO:Tom Dubravec / CROPIX
Piše: Media Servis

Koliko ja shvaćam, policija stalno ponavlja da bez obzira na brojne aktivnosti koje oni poduzimaju, to ne završi uvijek kako su oni mislili. To je više stvar prakse u trenutku, ali policija kada smatra da je došlo do prekršaja, mora reagirati."

 

Mrak-Taritaš tvrdi najodgovorniji je premijer

"Kada vi ne preuzmete svoju odgovornost, kada problem stavljate pod tepih kao što je on stavio onda je ovaj problem tako velik i morate ga osuditi, jasno reći, sankcionirati. U krajnjoj liniji donijeti zakon, pa tko voli, nek izvoli, nek plati 10 tisuća eura, nek završi u zatvoru da skinemo to s dnevnog reda", objasnila je Mrak Taritaš.

Reagirao je i HNS. Očekuju da policija radi svoj posao u okviru zakona, a ne da komentiraju ili interpretiraju sudske presude jer, dodaju, to nije u njihovoj nadležnosti. Uzvik Za dom spremni nije u skladu s Ustavom i samim time nije mu mjesto u javnom prostoru Republike Hrvatske, objasnili su HNS-ovci.

"Umjesto da govorimo o hrabrosti i žrtvi poginulih branitelja i njihovim imenima, govorimo o neprimjerenom nazivlju. Žalosno je da je žrtva tih ljudi za slobodnu i demokratsku Hrvatsku gurnuta u drugi plan zbog ideološki zaslijepljenih pojedinaca kojima je apsolutno neprimjereno nazivlje važnije od žrtve poginulih za slobodu Hrvatske", zaključili su iz stranke.

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić komentirao je izjavu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića. "Ustavni sud je bio jasan! Za dom spremni je kažnjiv u svim okolnostima i bez iznimke.Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zadužen za čuvanje Ustava i zakona RH, frazom ”različite okolnosti” relativizira pozdrav pod kojim su pobijene desetine tisuća ljudi", poručio je Mrsić i naglasio da nema tih okolnosti pod kojima ustaški poklič “Za dom! Spremni!” može biti toleriran.