Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Borba protiv korupcije i kriminala

Borba protiv korupcije i kriminala. Ova rečenica, kako sada izgleda, postaje okosnica novih parlamentarnih izbora za koje nitko nema niti ideje kada bi se mogli održati. Zašto onda nakon g. Kolakušića i SDP izlazi sa osnovnom idejom borbe protiv korupcije i kriminala? Hoće li se pojaviti još koja genijalna ideja ili je tu kraj kreativnosti?

Branko Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Branko Bogdanović

Meni se čini da se otvara linija bojišnice u odnosu na HDZ kako bi se prikazalo neformalno zajedničko djelovanje prema koruptivnim i kriminalnim pojavnostima. 

Bila je logična ova alijansa nakon svih vidljivih a nerazjašnjenih afera stranke na vlasti i nije ju pametno zanemarivati ili ignorirati. Lagano i stidljivo mogu se čuti informacije i to posebice u manjim glasilima da i HDZ želi na lokalnom nivou obračunati sa retrogradnim no iznimno utjecajnim kadrovima. Da bi se provela „lustracija“ povijesnih likova potrebna je ista ili slična struktura oponenata kakva je bila ova prethodna u nastajanju. HDZ ne zna drugačije. 

Ova mladost koja odlazi, koliko tužna toliko i sretna, poremetila je planove lokalnim Šerifima da vladaju vječno. Promjene su na obzoru, vremena nema, mladi stranački lavovi stižu kroz nove europske, nacionalne i lokalne izbore, pitanje je samo koliko su otpora Šerifi spremni pružiti. Niste valjda naivno pomislili kako će smjena kadrova proći bez bespoštedne moguće je i krvave borbe? Ne zaluđujte se slatkim i nevinim starčićima koji izgledaju kao bliski suradnici Svetoga Nikole, onaj koji nije odrastao i radio u njihovoj sjeni nije svjestan brutalnosti odluka koje su stanju donijeti. 

Ozbiljno upozoravam inicijatore smjena generacija da poseban oprez primjene prema vlastitoj ranjivosti kompromitirajućih životnih odluka jer su se metuzalemi dobro osigurali dokazima tuđe gluposti dok su vlastite skrili u najdublji bunar. Ma koliko „europejci“ pokušavali napraviti razliku, odmaknuti se od ustajalosti političke stare bulumente, i dalje se osjeti nepodnošljiv smrad političkog korupcionaštva sa početka demokratskih promjena. U tom prepoznatljivom bahatom krugu potpunih primitivaca vlada nepotizam, zelenaštvo, urote i pritisci na sve institucije pravne države kako bi istaknuti ostali vidljivo povlašteni u odnosu na puk. Ova nova prepoznata želja za obračunom sa beskrupuloznošću lokalnih moćnika, većinom članova vodeće stranke, za pretpostaviti je da dolazi od strane europskih institucija kao sprječavanje širenja kriminala sa periferije Europe. 

Jedna studija pokazuje da su fondovi EU postali izvor financiranja svih oblika organiziranog kriminala provođenih kroz oblik javnih nabava i poticaja. Time postaju jasna lobiranja kako javna tako i tajna za postavljanje vlastitih kontroliranih zombija kako bi se posredno i neposredno upravljalo projektima i tokovima lakoga novca. Žalosna je nada tisuća onih koji prate i poštuju pravila igre no radi neobjašnjivih gluposti ispadaju neznalice i nesposobnjakovići u apliciranju. Ništa od toga nije istina, kontrola i upravljanje čak i onih bizarnih malih iznosa u potpunosti su kontrolirani od strane nevidljive ali dobro znane političke bulumente. Može se tako u krug od tjedna do tjedna pisati upirati prstom u sve vidljivije nepristojnosti no ako nema snage i odlučnosti u onom najbitnijem djelu državnih institucija, ako je bolest korupcije zahvatila čisti dio poštenoga domoljubnoga djela pučanstva uzaludno je djelovati ovako javno u glavu. 

Uzaludno je tražiti buđenje masa radi uništene privrede, radi prodane zemlje, radi robovanja stranim financijskim institucijama, radi tihog umiranja male ponosne Nacije. Sve ovo više nije slučajni smjer kojim smo krivo skrenuli u nekom periodu već prava staza kojom nas svjesno vode pastiri nekih nepoznatih zemalja, nekih nepoznatih korporacija. Polažem nadu po posljednji put u hrabrost direktno biranih, snažno osviještenih političara izabranih kako na predsjedničkim tako i na svim ostalim izborima da im prioriteti postanu jasno postavljeni procesi oporavka svih do sada zgaženih segmenata političkog i gospodarskog djelovanja. 

Nije na odmet ponavljati koliko god treba da je ovo jedna od posljednjih ako ne i posljednja prilika da se ispričamo radništvu i seljaštvu i da im obećamo neki novi pravedniji svijet u kojem su do sada bili samo promatrači. Nije na odmet podsjetiti one koji dolaze da nije sve u uzurpaciji vlasti, kapitala i moći. Treba im jasno reći da se snaga ispoljava u dijeljenju, zajedničkom stremljenju ka izvrsnosti i originalnosti, u čemu smo se u povijesti nebrojeno puta dokazali. Individualna genijalnost našega naroda nije upitna ono što smo do sada dokazali je da i individualna glupost nije nepoznata na ovim prostorima. Oslobodimo kreativnost ili nestanimo dostojanstveno.

Branko Bogdanović
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.