Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Jedini cilj premijera i njegove Vlade je 'doći na cilj', ostati na vlasti pod svaku cijenu

"Njihovi birači zasigurno su iznimno zadovoljni što su svojim glasovima snažno doprinijeli da se kao ministri obogate, a da će kao njihovi izabranici, i sada bogati, u Saboru imati posebnu političku i moralnu težinu. Ma, tko još mari za djelovanje zastupnika u Saboru?, pita se među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Predsjednica iznova briljira? Pa, bar bi na takvim tragičnim događajima trebala u mislima preslušati svaku riječ prije nego istu izgovori. Ali, ne! Njezine misli su u predkampanji, a izgovorenim bez emotivnim rečenicama samo se želi približiti potencijalnim biračima. Izgovoriti i misliti da je Bog 'predsjednik neba', pa je s tim u svezi njoj dostupan, nezamisliva je stupidnost s kojom se htjela približiti biračima. Naciji što nijemo motri kako njezini sinovi 'brane' Hrvatsku u Afganistanu? Sad mi je sve jasno. Jasno mi je i to što Švicarski mediji oštrim riječima odgovaraju predsjednici na njezinu nebuloznu izjavu parafraziram: "Batina je iz Raja izašla"? 

Naši političari u Zagrebačkoj katedrali pred kardinalom Bozanićem sjede ponizno i pognute glave, a u Boga ne vjeruju. Predsjednica oduševljeno pjeva 'Krist na žalu' i pri tome razmišlja je li je njezin Bog biran i izabran? Sada je javno izgovorila da je ona u izravnoj svezi s Bogom. Znate što? Očekujem da je predsjednica u izbornoj utrci odlučila dobiti izbore tako da će urbi et orbi pročitati Božji odgovor na njezino pismo. Hrvatska javnost će tada imati još jednu enigmu manje. Nacija će pronositi 'radosnu vijest': "Kolinda i kolega Bog!?", rekao je Marko Vučetić.

Pročitao sam odličan opis parazitizirane intelektualne sredine u nas: "Čast ove zemlje u ovome trenutku zaista ne spašavaju ni nepotkupljivi policajci, ni hrabri suci, ni istinoljubivi svećenici, već tek dvadeset, trideset novinara koji ne pristaju na laži i ne žele glumiti budale kao što ih svi drugi, i ministri, i inspektori, i akademici, i biskupi glume", napisao je A. Tomić. 

Jedan od takvih angažiranih novinara istraživača je prije desetak dana objavio tekst u "Telegram-u": "Rab, deseti po veličini otok u Hrvatskoj, nalazi se u Slavoniji". Tako, čini se, misle u Vladi RH odakle smo se naslušali priča o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem. Projektu teškom 18,75 milijardi kuna, koji bi trebao preporoditi taj devastirani, uništeni i demografski poharani dio Hrvatske. U tabeli sklopljenih ugovora od 18. listopada 2016. do 21. prosinca 2018. stoji kako je do sada postotak ugovorenih bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos Projekta Slavonija, Baranja i Srijem 45,41 posto, ili iskazano u kunama nešto više od 8,5 milijardi kuna", napisao je g. D. Hedl. Znate što? Nakon citiranih dijelova članaka tih novinara teško je ostati ravnodušan. Kakva se to politička bulumenta okupila u i oko Ministarstva za regionalni razvoj? Nemoguće je nijemo motriti sve te laži Vlade o 'mega' ulaganjima u Slavoniju, Baranju i Srijem.

Iz dana u dan slušati bivšu ministricu kako dijeli milijarde za tu urušenu regiju postalo je degutantno. Tu razinu bahatosti, rijetko viđena na hrvatskoj političkoj pozornici, politički život Vlade beskrupulozno sprovodi već tri godine. No, zadnjih mjeseci, djelovanje protiv zdrave pameti nacije, nepodnošljivo je! Iz dana u dan ti veliki zabavljači nacije u liku bivših ministara ali i većine onih što su još ostali ponašaju se poput 'vesele družine' koja je, eto, odlučila da će u zadnjoj godini ipak 'na cilj doći'. Ma, to se upravo događa.

Jedini cilj premijera i njegove Vlade je 'doći na cilj', ostati na vlasti pod svaku cijenu. To što angažirani novinari iz dana u dan razotkrivaju teške afere ministara, politikom Vlade i uputama premijera, treba prikazati kao veliki uspjeh. Da, uspjeh?! U toj mjeri obogatiti se dok si na vlasti, i to za samo 3 godine, nije uspjelo nigdje osim u nas. I, nije to kraj? Ne, njihovom bogaćenju, jer institucije (ne)rade svoj posao, nego su oni nakon odlaska iz Vlade zauzeli svoja mjesta u Saboru kao saborski zastupnici, uglednici nacije. Njihovi birači zasigurno su iznimno zadovoljni što su svojim glasovima snažno doprinijeli da se kao ministri obogate, a da će kao njihovi izabranici, i sada bogati, u Saboru imati posebnu političku i moralnu težinu. Ma, tko još mari za djelovanje zastupnika u Saboru? Njima je jedini cilj ostati do kraja mandata, ubirati tantijeme i veselo komentirati što su jedan drugome rekli i stekli, a na kraj pameti im nije da bi se trebali stidjeti jer su kukavički sudjelovali i dijelili vlast s Vladom i premijerom koji su državu i društvo dezintegrirali do krajnjih granica građanske tolerancije. Ma, baš sam idealist. Ili, ne! Realist!? Ostavljam drugima da definiraju. Ali, nikako se pomiriti ne mogu da se npr. radnicima brodogradilišta šalju obavijesti pod prijetnjom ovrhe da izvole platiti 'tople obroke' za 6 mjeseci u kome razdoblju nisu dobivali plaću. Još mi je teže slušati kako radnici 3.maja šalju pismo premijeru i da im omogući 'nastaviti raditi' jer imaju sav materijal za izgradnju broda, samo je potreban naručitelj? Pomalo sam razočaran u radničku klasu i izgubljeni bunt s kojim su kroz stoljeća mijenjali društveno-ekonomijske formacije. Nikakav bunt, ništa?! Vjerujte, meni se zamrači pred očima kad vidim ministra za gospodarstvo, zvanog 'ovog trenutka', koji se zadnjih tjedana nakon odlaska Kineza sakrio negdje pod premijerove skute. Zadnji je trenutak da premijer otkloni svoju blaziranost i da ponudi rješenja, a ne prijetnje kako neće nikada dopustiti da se njega i njegovu Vladu proglašava 'koruptivnom družinom'. Nitko normalan ne može prihvatiti premijerovo uvjeravanje da je 'nama svima dobro i da nam dobro ide, samo svi mi toga svjesni nismo'. Dobro! Ipak se postavlja pitanje: 'Zašto Hrvatska ne može naprijed?' Razmislimo? U hrvatskoj politici radi i od nje živi cca 13 800 plaćenih političara. Za svoj rad ti političari uzmu 16, 2 mlrd kuna godišnje ili 4,2 posto DBP-a. Što bismo sve mogli izgraditi u Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu?

Zabrinjava me i to što Eurostat predviđa: "Hrvatska će postati zemlja siromašnih staraca, broj stanovnika će se prepoloviti". I, sada se pitate kakve veze ima isticanje ove poruke za očekivanu budućnost zemlje tamo neke 2100. godine. Vjerujte, ima!? Naime, ministar financija i premijer su prije nekoliko dana istaknuli poreznu mjeru za zaposlene od 25 do 30 godina s pomoću koje će ti mladi ljudi imati primanja bez poreza. Ta bi mjera trebala zadržati mlade u zemlji. Dobro, zadržati će izvjestan broj mladih od 25 do 30 godina u zemlji ali će svi oni nakon 30 godina otići iz zemlje. Pa ta Vlada više ne zna niti što radi, a niti razumije očekivano.

Uostalom, primijetili ste da s tom diskriminatorskom uredbom u poreznoj politici Vlada beskrupulozno krši Zakon: "Tko na temelju razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, izražavanju rodnog identiteta, spolnom opredjeljenju ili drugim osobinama uskrati, ograniči ili uvjetuje drugome pravo na stjecanje dobara ili primanje usluga, pravo na obavljanje djelatnosti, pravo na zapošljavanje i napredovanje, ili tko na temelju te razlike daje drugome povlastice ili pogodnosti glede navedenih prava, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."
Sapienti sat!

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.