Politika

''NEMA UVJETA ZA IZRUČENJE''

Mamić teško optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu: ''Pokvaren je, korumpiran, ruglo''

Danas je pred Sudom Bosne i Hercegovine održano ročište na kojemu se razmatrao zahtjev hrvatskog ministarstva pravosuđa za izručenje bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića.

Mamić teško optužio Đuru Sessu: Pokvaren je, korumpiran, ruglo   FOTO:N1
Piše: Republika.eu / N1

"Ono što je interesantno da Tužiteljstvo BiH dijeli stav obrane da nema uvjeta za obostranu kažnjivost i da nema uvjeta za izručenje jer je međudržavni ugovor između Hrvatske i BiH o izručenju potpisan 28.11.2012., a većina kaznenih djela je počinjena prije potpisivanja tog ugovora", istaknuo je Zdravko Rajić, odvjetnik Zdravka Mamića, koji misli da će kroz 15-ak dana sud donijeti odluku.

A bivši čelnik Dinama uoči ročišta na sudu BiH o njegovom izručenju potvrdio je, kako je rekao, tvrdnje njegovog odvjetnika Veljka Miljevića o korumpiranim hrvatskim sucima. 

Nije htio govoriti o imenima svih šest sudaca, ali je zato oštro napao predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu.

"Mogu potvrditi autentičnost izjave mog odvjetnika i stojim iza toga što je on rekao, ali o imenima bih nekom drugom prilikom i uz druge uvjete, ne kanim si natovariti neke dodatne kaznene prijave, ali sigurno ću u jednom trenutku izvući najteže oružje", rekao je Zdravko Mamić uoči ročista na Sudu BiH na kojem se odlučuje o njegovom izručenju.
 
Ipak je odlučio otkriti jedno ime od šest sudaca, piše N1.
 
PROČITAJTE: Miljević uzburkao pravosuđe: Nisam dužan otkriti što mi je Mamić rekao o korumpiranim sucima
 
"Ali jedan od tih šest sudaca je korumpirani predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, poručujem mu je da je nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda."
 
"Toliko je drzak, a on i ja znamo da je korumpiran i naravno da ću to bez problema dokazati kada se stvore uvjeti za to. Predlažem mu da se obojica podvrgnemo detektoru laži. I još je toliko drzak da na uglednog odvjetnika poziva Hrvatsku odvjetničku komoru. Za ostale neću reći jer moram čuvati artiljeriju."
 
Komentirao je i izjave Ante Nobila o njegovom slučaju u programu N1. Kaže da je Nobilovo mišljenje o situaciji u Hrvatskoj točno, ali da u mišljenju tužiteljstva BiH ne vidi politiku.
 
Sessa komentirao Mamićeve optužbe: Šokiran sam i osupnut!
 
"Meni je žao što čovjek s kojim sam se sreo dva puta u prolazu može i ima dovoljno hrabrosti da tako nešto kaže. Na to ne mogu ništa odgovoriti nego - sretno mu bilo sa svim što radi. U svakom slučaju to je vrlo ružno i nije dostojno nikoga pa ni nekoga tko se nalazi u takvoj situaciji kao Zdravko Mamić", kazao je Đuro Sessa.
 
Upitan koliko su Mamićeve optužbe opasne, kazao je: "Opasne su ukoliko se budu uzimale za ozbiljno. Ako se bude uzimalo u obzir tko govori, a ne što govori, onda neće biti opasne, nego će ih se uzeti onakvima kakve one zaista jesu."
 
Kazao je i da trenutno ne namjerava poduzeti korake protiv Mamića.
 
Izvor: N1