Društvo

JOŠ POVOLJNIJI UVJETI

Krenuo poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja

Početkom rujna mladi će se ponovo moći prijaviti za subvencionirane stambene kredite. Uvjeti su još povoljniji. Država je do sada pomagala u otplati dijela kredita u prvih pet godina. Novim izmjenama zakona subvencija se produžuje za jednu godinu po svakom maloljetnom djetetu za obitelji koje već imaju djecu, a za dvije godine po svakom novorođenom djetetu.

Predrag Štromar   FOTO:Goran Mehkek / CROPIX
Piše: Media Servis

 Danas je krenuo poziv bankama za sudjelovanje u novom krugu stambenih poticaja u rujnu.

Početkom kolovoza bit će objavljen konačan popis banaka, rekao je u razgovoru za MS ministar graditeljstva Predrag Štromar.

"Očekujemo kamate svakako niže od 2,9 posto i građani kad nađu kreditne institucije najpovoljnije za njih, kad nađu stan sa uporabnom dozvolom ili kuću ili imaju građevinsku dozvolu moći će se od 10. rujna javiti za izgradnju kuće", rekao je ministar.

Bračni par Androlić na dizanje kredita odlučio se kada su shvatili da su cijene najma drastično porasle. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta u kojem kupujete nekretninu. S obzirom na to da žive na području Zagreba rata im je umanjena za 30 posto. Prijava je vrlo jednostavna, rekla nam je Ana Junger Androlić.

"Ja preporučam svima da prije nego što uzmu kredit odu u svoju banku i sa bankarom prođu uvjete koje trebaju ispuniti da im se izlista kolika bi im bila rata kroz godine, koje se sve papire treba skupiti. Da se dobije općenito neki dojam što se sve treba napraviti prije nego što se digne stambeni kredit. Nakon što se za to odlučite banka će odraditi veći dio posla. Na vama će biti samo čekanje, koje je malo dugotrajno, ali strpiš se", rekla je.

Iako mnogi vjeruju da je rast cijena stanova povezan s državnim subvencijama teško je dovesti ih u korelaciju. APN ima vrlo stroga pravila tko i po kojim uvjetima može dobiti subvenciju. Ako nađete stan po povoljnoj cijeni prvih pet godina subvencije na kredit velika je pomoć, kaže naša sugovornica...

"Je, pogotovo zato što smo morali preuređivati stan tako da nam je trebala svaka kuna koju smo mogli uštedjeti tako da nam je super da nam je rata kredita manja tako da možemo kupovati sve te stvari za stan koje nismo imali"

Dodajmo još da vrijednost nekretnine koju kupujete nije ograničena, ali se subvencionira samo dio kredita do iznosa od 100.000 eura. Subvencija prolazi i za već započetu gradnju kuće, a može se kupiti i nekretnina od članova uže obitelji.