Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

Put do slobode hrvatskog društva i države vodi u izvanredne izbore, sad i odmah!

"Želim javno reći put do slobode hrvatskog društva i države vodi u izvanredne izbore, sad i odmah! Kasno je! Pogledajte samo tu rekonstrukciju Vlade? Premijer odavno izgleda kao izgubljen u labirintu političkog. Što je on više izgubljen u labirintu političkog to sve više uvjerava naciju da se živi bolje. U tom dobrom životu njega tjelesni zaštitari niti u Sabor ne puštaju samog. Koga se plaše? Nacije?! Ma, ne plaše se oni nacije jer građani odavno vide da u njegovoj politici i politici hadezeovaca nema nikakve perspektive, samo pogodovanje i korupcija", kaže među ostalim prof. Nedeljko Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Vrlo "inteligentnog" izgleda, stava i siguran u sebe g. Brkić, zvani Vaso, reče i ostade živ: "Idemo dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi." Ma, jeste li dobro pročitali i shvatili dvije stvari? Prvo, 'oni' idu "dalje brinuti se o problemima građana i rješavati probleme u državi". Je li je to moguće? Pa, zemlju su doveli na rub samoodržanja i u političku agoniju, a u državi kontroliraju sve institucije u toj mjeri da njezini građani bježe iz nje 'glavom bez obzira'. Roditelji na autobusnim kolodvorima diljem zemlje mašu svojoj djeci što odlaze u inozemstvo i viču: "Ne okreći se sine!". 

Da, koristio sam fabulu jednog filma o partizanima gdje u jednoj sceni otac smrtno pogođen gleda svog sina koji bježi prema "šumi" i okreće se ne bi li vidio što mu je s ocem. U tom trenutku otac viče malom dječačiću: "Ne okreću se sine!". Pitate se kakve sve to veze ima s odlaskom mladeži iz zemlje? Ima! Strašno je teška ta simbolika odlaska djece i ostanka roditelja u zemlji za koju su mislili da je njihova, a ne 'babovina' hadezeovaca i 'Vasina'. U tom filmu vide se Nijemci koji iz automata pucaju na oca i sina. Otac i sin bježe prema "šumi", simbolično prema slobodi. Danas se ne vidi neprijatelj, i ne puca on, ali roditelji i djeca bježe prema inozemstvu/'šumi'/slobodi. 

I drugo, zamislite dotični gospodin brine o građanima i državi? Pitate se na koji način taj lik brine o nama i državi? Na način da javno pokazuje disproporciju pameti od osobnog bogatstva? Samo skupocjeni sat na njegovoj ruci je dostatan da prosječna četveročlana hrvatska obitelj preživi cijelu godinu i da plati sve režije i hranu. Taj lik nije niti svjestan što govori, a niti što radi? Naravno, pitate se što se događa s njegovim inkriminiranim djelovanjima o kojima je javnost obaviještena putem medija? Pa, ništa!? Lik je kriv koliko i nije kriv. Pa, eto sve treba poravnati zbog mira u hadezeovskoj i kući i na nuli je. E', sada će on i dalje brinuti o hrvatskim građanima i državi? Znate što? Želim bježati prema "šumi"/slobodi! Ne! Ipak, ne želim bježati prema slobodi tuđe nacije i društva. Želim se snažno suprotstaviti psihodeliji tog lika i njegovih političkih sumišljenika. 

Želim javno reći put do slobode hrvatskog društva i države vodi u izvanredne izbore, sad i odmah! Kasno je! Pogledajte samo tu rekonstrukciju Vlade? Premijer odavno izgleda kao izgubljen u labirintu političkog. Što je on više izgubljen u labirintu političkog to sve više uvjerava naciju da se živi bolje. U tom dobrom životu njega tjelesni zaštitari niti u Sabor ne puštaju samog. Koga se plaše? Nacije?! Ma, ne plaše se oni nacije jer građani odavno vide da u njegovoj politici i politici hadezeovaca nema nikakve perspektive, samo pogodovanje i korupcija. 

Znate što? Svi oni moraju otići. Još nije kasno ali je tamno, tjeskobno i politički opasno održavati tu politiku, a ne dati mogućnost drugim političkim snagama da naciju dovedu u slobodu, suverenost, blagostanje i neovisnost. Premijer gotovo tri godine štiti ministre u Vladi, a zanemaruje, zanovijeta i odugovlači kada su u pitanju reforma, radništvo i seljaštvo. Sada je razvidno da otpušteni ministri ne će štititi premijera jer njima je jasno da su promaknuti k vlastitoj nesposobnosti. Za tri godine ti pokvareni ministri 'zgrnuli' su blago, e' sada je red da se zaštite na način da prokažu nesposobnost i odgovornost premijera za urušavanje nacije, društva i države.

Zadnjih tjedana premijer se koprca u rekonstrukciji ministarstava njegove Vlade. Zapravo, cijelo vrijeme on nastoji hrvatskoj javnosti kognitivno prikazati da 'eto radi se o odlazećim ministrima kao stručnim nositeljima uspješnih ministarstava'. Naprosto, nitko od tih odlazeći ministara, tako se čini, nije imao nikakve afere ili ne daj Bože nekakve nesolidne rabote. E', sad kada je tomu tako, postavlja se pitanje jeli je premijer“ napravio oštar rez i omogućio Vladi ‘fresh start’”? Držim, ne! Za takav 'fresh start' bilo je potrebno stvari pomaknuti još prije dvije godine, posebno u vremenu kada se ušlo u avanturu oduzimanja privatnog vlasništva, čitaj 'Agrokora'. Kasnije su uslijedile mnoge problematične okolnosti s kojima se ministri nisu znali, a niti mogli poslovno nositi. Te problematične okolnosti su u svezi INA, Agrokor, F-16, Petrokemija, Uljanik, 3.maj, korupcija, nedjelotvorno pravosuđe i etc.

Znate što? Premijer se koristi starom metodom, a ta je: "Napad je najbolja obrana". Slušali ste i gledali način njegovog napada kao odbrana od objeda da je on na "čelu najkorumpiranije Vlade od 1990. godine"? Ali, zaboravio je da su činjenice neumoljive. "Ja vam ne lijepim etiketu korupcije, ja bih volio da ova Vlada nema etiketu korupcije. Epitet korupcije vam je zalijepio gospodin Tolušić, kad je izvan svake tržišne cijene angažirao trgovačko društvo da mu sagradi kuću i roštilj, etiketu korupcije zalijepila vam je i gospođa Žalac kad se u njenom dvorištu našao Mercedes koji nije u imovinskoj kartici, a povezan je s društvom koje je dobilo milijune. I konačno, etiketu korupcije zalijepio je i gospodin Marić, koji je za pedesetak eura po kvadratu prodavao zemljišta u Dubrovniku i okolici", rekao je Grbin. Ostavimo njima da se razračunaju. Njihovo je vrijeme ali ne još za dugo. Vidjeli ste kako je sve to u Saboru završilo. Završilo je po onoj narodnoj "Vuk sit i ovce na broju".

Nekako sam više u spoznaji koju vrlo analitički i istraživački utemeljuje kao poruku g. S. Kulić: "Sve više se spominje mogućnost nove globalne krize i recesije koja će pogoditi svijet, a time i Hrvatsku. Spominje se 2020.godina kao početak.

70 posto građana u Hrvatskoj već trpi krizno stanje zato što im je uskraćena osnovna egzistencija s naslova niskih plaća i mirovina, ukazuje Kulić.

Proizvodnje u Hrvatskoj nema zato što joj je nametnuta trgovačka, a ne proizvodna orijentacija. Proizvodnjom se u zadnjih 20 godina nitko nije bavio. Umjesto proizvodno- tehnološke orijentacije stvaranja novih dodanih vrijednosti, mi smo išli na tzv. šleper ekonomiju u kojoj se uvozi svašta po svakakvim cijenama, govori Kulić.

Iz Vlade neslužbeno potvrđuju da su morali napraviti rez jer su Vladu potresale afere koje su se iz dana u dan množile i da sada s ovim osvježenjem žele nastaviti “neopterećeni sa strukturnim reformama, pozitivnim gospodarskim trendovima, privlačenjem ulaganja i jačanjem pravne države”.

Eto nama sreće za godinu dana!?

Do tada još jedan tužan dan za Hrvatsku.

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.