Politika

REKONSTRUKCIJA VLADE

Odlaze Tolušić, Žalac i Murganić, donosimo njihove reakcije!

Iz Vlade odlaze Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Nada Murganić, objavljeno je nakon sastanka u HDZ-u!

Premijer Plenković   FOTO:Bruno Konjevic / CROPIX
Piše: Republika.ez / Hina

Već se zna da odlaze ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, te ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su dali ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem.

NOVI MINISTRI

Nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, koja će zamijeniti dosadašnju ministricu Nadu Murganić, saborska je zastupnica HDZ-a od 2016. godine. Rođena je 22. veljače 1966. u Bjelovaru, diplomirala na osječkom Pedagoškom fakultetu, a na zagrebačkom Filozofskom fakultetu stekla doktorat na području društvenih znanosti na području pedagogije. Bila je predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.

Marija Vučković nova je ministrica poljoprivrede, dosad je u tome ministarstvu obavljala dužnost državne tajnice. Rođena je 3. srpnja 1974. godine u Pločama, diplomirala je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Radno iskustvo stjecala je u Luci Ploče, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao zamjenica župana. U prethodnom sazivu Vlade obnašala je dužnost pomoćnice ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a. 

Josip Aladrović, koji bi trebao voditi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava umjesto Marka Pavića koji odlazi na mjesto ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, od travnja 2017. obavljao je dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Podrijetlom je iz Pleternice, a njegov je otac Marijan Aladrović nekadašnji HDZ-ov požeško-slavonski župan.

Gordan Grlić Radman, koji će na mjestu ministra vanjskih i europskih poslova zamijeniti Mariju Pječinović Burić, hrvatski je diplomat i dosadašnji veleposlanik u Njemačkoj. Rođen je 6. lipnja 1958. Diplomatsku karijeru započeo je početkom 90-ih, a diplomatsko iskustvo započeo je u veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti.

Mario Banožić, koji će naslijediti dosadašnjeg ministra državne imovine Gorana Marića, rođen je u Vinkovcima 1979. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon koje je upisao Ekonomski fakultet u Osijeku, a nakon stjecanja diplome iz marketinga i menagementa na osječkom Ekonomskom fakultetu magistrirao je i doktorirao 2013. godine menagement.

Radio je u nekoliko vinkovačkih tvrtki, 2009. postaje voditelj Odsjeka za turizam i kulturu, a 2010. pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za ragionalni razvoj i međunarodnu suradnju Vukovarsko-srijemske županije. Na položaj ministra državne imovine došao je s predstojničkog mjesta u Uredu državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Već ranije je objavljeno da će ministra uprave Lovru Kuščevića naslijediti Ivan Malenica, dekan Veleučilišta u Šibeniku. Rođen je 1985. u Šibeniku, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu, a na Veleučilištu u Šibeniku zaposlio se 2009. godine, najprije kao asistent, a zatim kao predavač za kolegij Upravno pravo i Upravno procesno pravo, te viši predavač na istim kolegijima. Dužnost dekana Veleučilišta u Šibeniku obnaša od listopada 2017. godine.

Murganić se nada da će njezin odlazak dati šansu za nova rješenja

Smijenjena ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u srijedu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a kako je mirno prihvatila odluku premijera Andreja Plenkovića da bude dio rekonstrukcije Vlade, a nada se da će njezin odlazak dati šansu za nova rješenja.

"Meni je bilo prestrašno što se događalo u resoru, to su bile strašne tragedije. Ako će moj odlazak 'izresetirati' ove stresove i dati šansu za nove pokušaje, nova rješenja, bit ću itekako zadovoljna", izjavila je Murganić novinarima pred Središnjicom HDZ-a.

"Uvijek sam isticala da sam dio sustava i jesam, ja sam socijalna radnica. Došla sam u Vladu s ciljem da ministar bude netko tko potiče iz djelatnosti i tko je radio sa strankama", dodala je Murganić istaknuvši da ostavlja dobre temelje svojoj nasljednici.

Na odlasku Murganić je kazala i kako u ministarstvu ima puno vrijednih i stručnih ljudi koji imaju želje i znanja da pomognu u promjeni zakona, komunikaciji, partnerstvu s udrugama. Ocijenila je također kako je promjena i osvježenje Vlade potrebna i dobra.

Tolušić: Dosadašnja državna tajnica nastavit će moj posao

Smijenjeni ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić izjavio je u srijedu nakon sastanka u središnjici HDZ-a da će njegova nasljednica, dosadašnja državna tajnica Marija Vučković nastaviti "isti ili još bolji posao".

"Moja dosadašnja državna tajnica nastavit će isti, a nadam se možda još i bolji posao", rekao je Tolušić novinarima pred Središnjicom HDZ-a, poručivši da je politika umijeće mogućega te da je bio spreman na ovakvu odluku premijera Plenkovića.

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da ne može reći da mu je drago i lako što je Tolušić otišao iz Vlade s obzirom na to da je s Tolušićem dugo u stranci.

"U isto vrijeme sam bio gradonačelnik kada je on bio župan i među nama postoji više od ovog stranačkog, jer smo zaista dugo zajedno", rekao je Butković. Upitan jesu li smjene bile pametna odluka, uzvratio je da je Plenković dobio podršku Predsjedništva stranke i da su svi uz njega.

Gabrijela Žalac je bez riječi prošla pored novinara.