EU

PRVA ŽENA U POVIJESTI NA TOJ FUNKCIJI

Ursula von der Leyen potvrđena za novu predsjednicu Europske komisije

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen potvrđena je za novu predsjednicu Europske komisije i tako je postala prva žena u povijesti na toj funkciji.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Dobila je 383 glasa zastupnika europskog parlamenta, 9 više od potrebna 374. Protiv je bilo njih 327, 22 su bila suzdržana.

"Povjerenje u mene je povjerenje u Europu. Povjerenje u ujedinjenu i jaku Europu od istoka do zapada, od juga do sjevera. Povjerenje u Europu da će se boriti za budućnosti, a ne jedni protiv drugih. Povjerenje u Europu koja će prihvatiti veliki izazov našeg zajedničkog vremena. Ovo je velika odgovornost i moj posao počinje sada", poručila je Von der Leyen.

Najviši položaji u europskim institucijama pripali su zapadnoj Europi. Predsjednica Komisije je Njemica, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell Španjolac, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde Francuskinja, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli Talijan. Spitzenkandidatu socijaldemokrata, Nizozemcu Fransu Timmermansu i liberalnoj spitzenkandidatkinji, Dankinji Margrethe Vestager obećani su visoki položaji u Europskoj komisiji.