Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Biti ministar u Hrvatskoj

"Afere nisu ništa drugo nego smisao i cilj pozicioniranja apsolutno nesposobnih marginalaca na mjesta kontrole tokova utjecaja ili novca sa namjerom pljačke pokrivene legalnim većinskim odlukama korumpiranog stranačkog članstva", kaže među ostalim Branko Bogdanović u svojoj kolumni.

Branko Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Branko Bogdanović

Najave rekonstrukcije hrvatske Vlade zaslužuje da o tome „rečemo“ nekoliko pametnih rečenica kako bi oni koji ne razumiju kriterije za dohvatiti ministarsku fotelju barem malo progledali. Tko je prihvatljivi kandidat za dohvaćanje ministarske fotelje? Ovo pitanje iziskuje poznavanje nekoliko osnovnih mjerila za napredovanje na političkoj ljestvici  vladajuće stranke i nebitnih satelita zvanih koalicijski partneri. Za kandidata morate imati solidan životopis uhljeba sa respektabilnom fleksibilnošću savijanja kičme. Stranka vas mora pratiti izvjesno vrijeme u kojemu dokazujete lojalnost i sposobnost na način da upražnjavate sve uhodane tehnike stjecanja osobne koristi koje su presudne u periodu obnašanja ministarske funkcije. Ako niste sposobni povećavati vlastitu imovinsku korist niste niti potencijal za doprinos stranačkoj financijskoj neovisnosti. Mislite li da je lako i jednostavno namaknuti novac uza sva silna ograničenja koja je zakonodavac postavio između poduzetnika i profita? 

Naravno da nije, za mene, za vas koji se bojite. Samo pozvani znaju formulu, samo odabrani imaju recept bezobraznoga bogaćenja, koristeći prepoznatljive boje i slogane koji čuvare zakona drže po strani. Nebrojeno puta pitali smo se kako je moguće da kristalno jasno pogodovanje ostaje nekažnjeno, da nedvosmislena upletenost trenutnih ministara u besramnu trampu utjecaja za novac nitko iz organa progona ne vidi, ne čuje ne zna? Stvarno? Mislite da im informacije nisu vidljive ili da ne prate društvene mreže ili vijesti? Naravno da prate, naravno da znaju i naravno da ne žele poduzimati ništa što bi ugrozilo planirane prihode i politike i kriminalnih krugova, čitaj (sile). Sila može sve, ona se očituje u sve otvorenijoj gramzivosti sve većih iznosa novaca na silu prikupljenih u mizerne proračune lokalnih uprava. Sila uzima neprilagođenima, nepodobnima, vrijednima, drugačijima ako ste u djelokrugu sile prilagođenih i podobnih. 

Vratimo se ministrima i njihovim nevjerojatnim varijacijama nesposobnosti vidljivim iz svemira. Možemo ustvrditi da se i oni sami nalaze u nekakvom dužničko vjerovničkom ropstvu ovisno iz koje pozicije ulaze u uloge ministara. Postoji grupa koja osobno ili zahvaljujući interesnim skupinama koje zastupaju ulaze sa kapitalom i planom nastavka bogaćenja kako vlastitog tako i spomenute skupine. Postoji dakako i oni „kokuzi“ uvučeni na političku scenu prisiljeni igrati po nalogu vjerovnika koji za njih lobiraju u stranci ili kod sivih eminencija. Ovisno o modelu ulaska primjetna je doza bahatosti ili doza pitomosti, u odnosu na medije i javnost, dok se kod zanemarivo malog broja ministara stidljivo nazire odgovornost.

Afere nisu ništa drugo nego smisao i cilj pozicioniranja apsolutno nesposobnih marginalaca na mjesta kontrole tokova utjecaja ili novca sa namjerom pljačke pokrivene legalnim većinskim odlukama korumpiranog stranačkog članstva

Istaknuo sam misao kao bi prepoznali nešto što i sami vidite ali ne vjerujete da je istina. Ne, dragi moji, niste izgubili smisao za pravednost izgubili ste motiv za djelovanje, izgubili ste vjeru u moguće promjene vidljive za vlastita života. Sada samo ostaje pitanje do kada će biti moguće varati ovaj Narod naravno uz svesrdnu pomoć „sile“ institucija i licemjernog prijetvornog domoljublja grlate manjine? 

U trenutcima prije prisilne rekonstrukcije Vlade dozvolite mi da se ponadam i javno poželim hrabrije postavljanje premijera prema zahtjevima, željama ili čak nalozima zlonamjernih grupa organiziranih u sektorima hrvatskog gospodarstva. Nadam se da će u odlučujućem trenutku premijer dobiti podršku za istinitu, iskrenu rekonstituciju države i društva istu onu rekonstituciju koju sam da sada nebrojeno puta zazivao. Početak novoga doba za Hrvatsku počinje korakom koji je možda malen u odnosu na duljinu puta promjena ali je bitno usmjeravanje ka određenom cilju. Ukoliko se propusti prilika za koncentracijom profesionalizma u trenutnoj Vladi jedino nam preostaje da nastavak pljačke gledamo na način kako ga opisuje Ante Tomić u Jutarnjem listu „Više nije dovoljno opljačkati narod, nego se treba i popišati po njemu

Branko Bogdanović
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.