Društvo

ZATRAŽENA SMJENA MINISTRICE

Katastrofalni rezultati državne mature: Čak 8748 jedinica

Objavljeni su konačni rezultati državne mature. Ovogodišnja generacija postigla je dosad najlošiji uspjeh. Čak 8748 negativnih ocjena bilo je iz hrvatskog ili matematike, što je 1226 više nego lani. Na državnu maturu u ljetnom roku izašlo je ukupno 30 tisuća 538 pristupnika.

Blaženka Divjak   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Zbog negativnih ocjena 945 gimnazijalaca nije završilo srednjoškolsko obrazovanje u ljetnom roku jer je polaganje mature za njih obvezno. Riječ je o 9,4 posto maturanata, što je gotovo dvostruko više nego lani. Natalija Ćurković iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

"U četvrtom srednje, svaki treći od ovih koji izađu na ispit iz matematike na višoj razini imao je peticu, a na državnoj maturi samo četiri posto dobije peticu."

Pojavili su se i novi negativni trendovi.

"Velik broj učenika izađe na esej iz hrvatskog jezika i ostave prazan papir. Mi smo ove godine na osnovnoj razini iz hrvatskog jezika imali gotovo 1200 praznih listova i to dovodi u pitanje motivaciju učenika, zašto uopće izlaze na državnu maturu."

Samo jedna učenica postigla je 100 posto prolaznosti iz dva predmeta, a prošle godine je takvih učenika bilo 11. Iz Centra ipak navode kako ovogodišnja matura nije teža nego ranijh godina.

Ravnateljica Ivana Katavić poručuje da cijeli obrazovni sustav mora preuzeti odgovornost za rezultate.

"Moraju biti postavljeni jasni standardi, nacionalni standardi i jaka umreženost sastavnica kao dionika obrazovnog sustava."

SDP je prošlog tjedna zbog prognoza o lošim rezultatima na maturi, zatražio smjenu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak.