Osječko-baranjska

ODLAZAK STRUČNJAKA

Radiolozi KBC-a Osijek: "Ograđujemo se od budućih mogućih pogrešaka"

Nacional objavljuje dramatični apel 15 radiologa osječkog Kliničkog bolničkog centra koji upozoravaju da se zbog odlazaka dvojice specijalista sve teže nose s povećanim obujmom posla, što može dovesti do tragičnih posljedica u liječenju pacijenata

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Nacional.hr

Dvojica specijalista radiologije, docenti Otmar Rubin i Damir Štimac, pridružili su se nizu uglednih liječnika koji su proteklih godina napustili Klinički bolnički centar u Osijeku i svoje karijere otišli graditi u drugoj sredini. Nekoliko ih je upravo otišlo u mirovinu ili na bolovanje pa je Klinički zavod za radiologiju ostao na jednom docentu, predstojniku Tameru Salhi, što nije dovoljno za održanje statusa kliničkog zavoda koji mora imati barem dvoje liječnika s nastavnom titulom.

Preostali liječnici sve se teže nose s povećanim obujmom posla pa je jedan radiolog u prijepodnevnoj smjeni nadležan za CT dijagnostiku i ultrazvučne preglede u hitnoj proceduri te svu hitnu radiografiju za bolničke pacijente, one s hitnog prijama i s drugih hitnih ambulanti. Svakodnevno provode i sedam radiografskih obrada veterana Domovinskog rata u sklopu projekta sistematskih pregleda branitelja. Dosad su taj posao obavljali dva i tri radiologa.

Takvo je stanje navelo 15 radiologa Kliničkog zavoda da se prvi put pismeno obrate Ravnateljstvu i Upravnom vijeću KBC-a i zatraže žurno rješavanje problema. U pismu navode kako su predstojniku Salhi višekratno iznosili zamjerke koje nikad na jutarnjim kolegijima nisu razmatrane. Specijalisti radiolozi su, doduše, dobili pomoć liječničkih specijalizanata u radu, ali kako oni još nemaju licencu za samostalan rad, sve što naprave opet moraju pregledati njihove kolege s licencom.

 

OPŠIRNIJE: Nacional.hr