Vukovarsko-srijemska

OBILNA KIŠA, JAK VJETAR, TUČA...

Nekoliko županija zahvaćeno nevremenom, najteže posljedice u Vukovarsko-srijemskoj

Nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom, a ponegdje i tučom, zahvatilo je u nedjelju poslije podne područja Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske, Primorsko-goranske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačka, Krapinsko-zagorske i Brodsko-posavske županije, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Ilustracija   FOTO:Luka Gerlanc / CROPIX
Piše: Republika.eu / Hina

Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a zaprimili su dojave o srušenom drveću na prometnice i dalekovode, nestancima električne energije, oštećenjima krovišta, ozljedama osoba i drugo, a prema zaprimljenim dojavama odmah su angažirane nadležne službe, ističe se u priopćenju.

Prema dosadašnjim dojavama najteže posljedice prijavljene su na području Vukovarsko-srijemske županije gdje je nevrijeme zahvatilo veći dio županije. Tuča veličine oraha, a ponegdje i jajeta, u kratkom je vremenu počinila velike materijalne štete na području cijele županije.

U Drenovcima je vjetar odnio krov s osnovne škole, u Borovu Naselju dvije starije žene su od udara tuče (leda) lakše ozlijeđene, dok je u Posavskim Podgajcima muškarac je pao s krova, a težina njegovih ozljeda zasad je nepoznata. U naselju Topola kod Bošnjaka pijavica je potrgala žice električne mreže i srušila nekoliko stabala.

Na području Krapinsko-zagorske županije zaprimljeno je nekoliko desetaka dojava o raskrivenim krovištima te srušenim stupovima električne energije i stablima. Najviše dojava bilo je s područja Pregrade, Desinića, Petrovskog, Đurmanca, Krapinskih Toplica, Škarićeva, Svetog Križa Začertja, Zagorskih Sela i Huma na Sutli.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nevrijeme je zahvatilo područje Siska, Sunje i Lekenika. Zaprimljeno je više dojava o padu drveća na prometnice i elektrovodove, a zaprimljene su i dojave o oštećenju dva krovišta kuća.

U Primorsko-goranskoj županiji kratkotrajno olujno nevrijeme, praćeno kišom, vjetrom i tučom zahvatilo je područje Rijeke i okolice. U Rijeci se na cestu srušilo nekoliko limova s krovova, a prijavljen je i udar groma u kuću koja je ostala bez električne energije. Na auto cesti A6 kod Kikovice u smjeru Zagreba vozila su se sklonila zbog tuče pod vijadukt i blokirala promet. Na državnoj cesti D8 od Bakarca prema Kukuljanovu na nekoliko mjesta došlo je do odrona.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nevrijeme je zahvatilo područje Garešnice, Kapele i Dežanovca. U mjestu Donji Mosti na području Kapele uslijed obilne kiše došlo je do nanosa kamenja i cigle na prometnicu na ulazu u mjesto.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je područje Male Gorice, Klinča Sela, Pavučnjaka, Paukovca, Trpuca te dijelove Grada Zagreba. Zaprimljene su dojave o strušenim stablima, oštećenjima dalekovoda, dok je poplavljivanje podvožnjaka prijavljeno u Zagrebu u Škorpikovoj ulici.

U Brodsko-posavskoj županiji vjetar je u Davoru srušio i oštetio više krovova kuća i gospodarskih objekata te nekoliko stabala. Na širem području županije (Davor, Okučani, Stara Gradiška, Brebrina i Slavonski Brod) zabilježeni su prekidi opskrbom električnom energijom zbog vjetra koji je rušio električne stupove s vodovima.

Kako ističu iz MUP-a, županijski centri 112 još zaprimaju dojave građana o posljedicama nastalim nevremenom.