Republika TV

7. SRPNJA VRLO JE VAŽAN DATUM

Sjećanje na poginule branitelje u Tenji

Sedmi srpnja vrlo je važan datum u povijesti Tenje. 28 godina prošlo je od pogibije branitelja Tenje u pokušaju vraćanja ovog južnog osječkog prigradskog naselja. Hrvatski redarstvenici pokušali su toga dana potpuno osloboditi Tenju, ali su na njih iz zasjede pucali pobunjeni Srbi uz pomoć jugo vojske. Damir Hornung, Franjo Jusup, Đuro Kiš i Zdravko Rittgasser jedne su od prvih žrtava Domovinskog rata.

Piše: Republika.eu / STV

O dramatičnim događajima u Tenji s početka srpnja 1991. godine i danas svjedoče arhivski TV snimci i dočaravaju sav užas srpske agresije, dugo pripremanja neprijatelja za okupaciju i pronalaske tajnih podruma s naoružanjem. 7. srpnja 1991. u Tenji su se žestoko sukobile hrvatske snage sa srpskim teroristima kojima su pomagale oklopne postrojbe JNA, po prvi put otvoreno se stavivši na stranu četnika. 

Hrvatske snage u Novoj Tenji, od kojih je dio bio došao s područja Orahovice, pokušale su vratiti cijelu Tenju pod svoju kontrolu. Damir Hornung, Franjo Jusup, Đuro Kiš, Zdravko Rittgasser i Marko Zegnal položili su svoje živote.

U akciji pokušaja vraćanja Tenje i silovitom odgovoru JNA-a koja je pomagala četnike, bilo je i dosta ranjenih – prisjeća se zapovjednik. Četvorice poginulih 7. srpnja, ali i svih ubijenih i nestalih branitelja i civila Tenje, njih čak 56, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća sjetili su se članovi njihovih obitelji, suborci, predstavnici braniteljskih udruga i izvršne vlasti.

Nakon događaja u Tenji, istoga dana uslijedila je i tenkovska paljba po osječkom Sjenjaku, a istoga dana srpske su terorističke postrojbe napale mještane Ćelija i natjerali ih u bijeg. Što se tiče Tenje, ona će postati posljednje mjesto koje će pasti u neprijateljske ruke i to pet mjeseci kasnije - petog prosinca 91.