Osječko-baranjska

U SVEČANOM MIMOHODU 61 SKUPINA

"Đakovački vezovi" čuvaju kulturnu tradiciju i narodnu baštinu

Baština Hrvatske u srcu Slavonije – riječi su to koje najbolje opisuju najveću domaću kulturno-umjetničku i folklornu manifestaciju – Đakovačke vezove. Hrvatsku narodnu tradiciju žive i čuvaju tisuće folkloraša, a isto tako tisućama posjetitelja u tradicionalnom svečanom mimohodu pokazali su svu raskoš običaja svojih zavičaja. Đakovački vezovi okupili su više od 60 KUD-ova iz najudaljenijih dijelova svijeta, a i ovoga puta pratili su ih zaprege i jahači.

Piše: Republika.eu / STV

Posebno je ozračje u Đakovu vladalo u nedjelju, kada je središtem Strossmayerovog grada ove godine prodefiliralo ukupno 61 folklorna skupina iz Hrvatske i inozemstva. Već na samom početku publiku su pozdravili najdalji gosti – hrvatski folkloraši iz Australije.

Šokačku pjesmu na trenutke je pratila i hercegovačka ganga.

Sve to duž Korza pa do katedrale pratila je mnogobrojna publika koja je od ranog jutra zauzimala što mjesto kako bi što bolje vidjeli raskoš nošnji, plesa i čuli izvornu pjesmu brojnih hrvatskih krajeva.

Svečani mimohod na koncu su zaključile svatovske zaprege i jahači.

Nakon mimohoda, koji je ispred katedrale pratila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Strossmayerovom je parku započela međunarodna smotra folklora. Posebno je ovo bio emotivan dan za australski KUD "Mladi Hrvati" iz Melbournea. Oni su nakon 40 godina djelovanja stigli u domovinu svojih predaka – zemlju o kojoj su samo slušali, a sada je konačno i doživjeli.

Narodne običaje bosanskohercegovačkih Hrvata čuvaju folkloraši u Salzburgu. U Hrvatskoj su već nastupali, no Đakovački vezovi, kažu, ipak su nešto posebno.

A to je tradicija svih Hrvata, ističe đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

A što se turizma tiče, barem ovim dana u Đakovštini se ne treba brinuti. Deseci tisuća ljudi u dvadesetak udarnih dana, koliko manifestacija traje, obišlo je brojne kulturne sadržaje kroz koju folklorne skupine, a kroz pjesmu i ples, nastoje očuvati našu baštinu. Ne sumnjamo kako će se vratiti i na 54. Vezove, dogodine.