EU

MARATONSKI PREGOVORI

Europski lideri napokon dogovorili kandidate za čelna mjesta europskih institucija

Nakon tri dana maratonskih pregovora, lideri zemalja Europske unije napokon su postigli dogovor oko popunjavanja čelnih mjesta europskih institucija.

Zastava Europska unije   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Sljedećih pet godina vodstvo Europskog vijeća preuzet će belgijski premijer Charles Michel, visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku bit će Španjolac Josep Borell, dok će aktualna predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Cristine Lagarde zasjest na čelo Europske centralne banke. Za novu predsjednicu Europske komisije predložena je njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen. Aktualni predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk:

"Izabrali smo dvije žene i dva muškarca za četiri ključne pozicije. Savršena rodna ravnoteža. Jako sam sretan zbog toga, na kraju krajeva Europa je žena", poručio je aktualni predsjednik Europskog vijeća.

Jedan od pregovarača bio je i premijer Andrej Plenković koji je zadovoljan odabirom.

"Ono što smo mi ovdje radili, osiguravali smo da na čelnim pozicijama budu ljudi koje znamo, s kojima možemo raditi i s kojima možemo ostvarivati naše interese unutar institucija", rekao je premijer.

Predloženu predsjednicu Komisije još mora potvrditi Europski parlament koji će o tome glasovati na sljedećoj plenarnoj sjednici za dva tjedna. Ako u parlamentu ne prođe prijedlog Europskog vijeća, cijeli paket bi mogao pasti u vodu.

"Stekao sam dojam da je ona, ne ministar vanjskih poslova u sjeni u njemačkoj vladi, nego CDU-ova osoba za vanjsku i sigurnosnu politiku. Dakle, ona je bila i u Davosu i u Minhenu, gdje god dođete tu je ona i kada ju slušate, ubiti slušate stav kancelarke Merkel, odnosno stav Njemačke ključne politike. Nije ona ovdje došla slučajno. Ona ima sve reference da radi taj posao", objasnio je premijer.

Iako se naš premijer spominjao kao kandidat za neko od čelnih pozicija, kao i za ono šefa Europske komisije, ostao je praznih ruku.

"Ja niti sam bio kandidat niti je to bila opcija na stolu. To vam govorim cijelo vrijeme. Postoje brojne špekulacije. Jasno sam komentirao da špekulacije ne želim koketirati. Što se tiče Hrvatske, mi smo već ostvarili megapobjedu izborom potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić u Strasbourgu", zaključio je premijer.