EU

HOĆE LI DANAS USPJETI?

Novi pokušaj dogovora o čelnim pozicijama EU

Nakon dugih i neuspjelih pregovora s nedjelje na ponedjeljak lideri zemalja EU još jednom pokušat će dogovoriti najvažnije pozicije Unije.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Media Servis

Jučerašnji razgovori o pet najvažnijih pozicija u EU okončani su zbog kombinacije umora visokih dužnosnika ali i izostanka dogovora predstavnika zemalja članica. 

Podsjetimo da su do nesuglasica oko popunjavanja vodećih pozicija doveli protivljenje istočnoeuropskih zemalja prijedlozima, ali i neslaganju među europskim pučanima. 

Tako je prijedlog socijalista Fransa Timmermansa za čelo EK neprihvatljiv dijelu istočnih zemalja uključujući i Hrvatsku, ali i dijelu europskih pučana, koji su osvojili najviše glasova na izborima. Mnoge zemlje zatražile su bolju geografsku i rodnu predstavljenost kandidata. 

EU čelnici biraju kandidate za šefa EK, Europskog Vijeća, Visokog predstavnika za vanjsku politiku, ali predlažu i kandidata za šefa EP. Navodno su čelnici jučer trebali indikativno glasovati o prijedlozima kada je šef EU vijeća Donald Tusk prekinuo sastanak.