Osječko-baranjska

BRANKO BOGDANOVIĆ

''Afera komarci'': Otvoreno pismo krnjoj gradskoj upravi

Otvorenim pismom, kako ju naziva "krnjoj gradskoj upravi", javnosti se obratio Branko Boganović.

Komarac   FOTO:WikiImages 9/ Pixabay
Piše: Branko Bogdanović / otvoreno pismo

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Teško je ostati neutralan i ne komentirati ovo izvanredno stanje u Osijeku jer se na dnevnoj bazi situacija pogoršava a ljudi koji me prepoznaju kao žestoka kritičara nerada i nesposobnosti traže da reagiram. 

Komarci su osječka specifičnost no ta specifičnost se ne predstavlja na mjestima koja donose restriktivne zakone o primjeni pesticida ili tretmana ovih više ne malih krvopija. 

Naši gradski mudraci ma koliko se pokušavali eskulpirati od krivnje za nepodnošljivu situaciju ne čine to na pravi i razuman način nego traže krivca u struci i institucijama na lokalnoj razini. 

Da vas gospodo i gospođe iz gradske uprave podsjetim kako godinama surađujete sa strukom, kako radite i plaćate razne studije i motrenja, kako pripremate grad za borbu protiv komaraca još za studenih dana. 

Kako vam se onda može dogoditi ovakva pošast, kako ste fulali na štetu, kako proračuna tako i na štetu ono malo stanovnika okolnih sela i samoga grada? Hajde da razjasnimo da je specifičan položaj Osijeka, od kada postoji, idealan za napade i invaziju komaraca no ta sudbina se može i mora mijenjati ako planirate da se grad razvija i u smjeru turizma. 

Može li se brutalnije lagati vlastite građane i ono malo seljaštva što je krenulo u pravcu ruralnog turizma ne prikazujući jedan od glavnih razloga zašto se ne bi trebali baviti navedenim. 

Praćenje nacionalnih programa ruralnog turizma u području iznimne ugroze od komaraca je neprovedivo, zapamtite NEPROVEDIVO. Hoćete li i dalje, razvoj bilo kakve značajnije grane industrije koja bi povećala koncentraciju stanovništva je neprovediva ako se ne poprave uvjeti za kvalitetan život zajednice. Ostavite lamentiranje po strani, prikažite Osijek kao izuzetak u pojavnosti komaraca, tražite poseban odnos u primjeni strategija borbe protiv krvopija, zaboravite na pravila jer iznimne okolnosti zahtijevaju iznimne reakcije. 

Kada uspijete dovesti brojnost komaraca bez tretiranja na prosjeke koje prepoznaje zakon onda pristanite na korištenje sredstava koja vam predlažu i propisuju. U svakoj drugoj, neizdrživoj situaciji ponašajte se kao svjesna bića, svjesni za ugrozu koju predstavlja ova nezapamćena pošast. Ponašajte se kao mali Orbani ili oslobodite mjesto onima koji su spremni stati na stranu građana u sukobu sa nerazumnim zakonima. Naravno planirajte bolje proračunska sredstava ako ih još možete kvalitetno ubirati.

Branko Bogdanović