Osječko-baranjska

KOMARACA NIKAD VIŠE

U srijedu napokon kreće aviotretiranje!

Tretiranje komaraca zrakoplovima kreće u srijedu, a usporedno će općine i gradovi tretiranje raditi sa zemlje! Priopćeno je to na izvanrednom sastanku koordinacije gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije. Na njemu su izneseni i rekordni rezultati mjerenja brojnosti komaraca.

Aviotretiranje   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Na četrnaest lokacija, proteklih dana izvršeno je mjerenje brojnosti komaraca. Ono što su u Zavodu za javno zdravstvo ustvrdili, jasno je svima već neko vrijeme.

"Imamo povećan broj jedinki, tih adultnih, znači od odraslih komaraca na svim postajama, tako da recimo imamo podatke da su na određenim postajama zabilježeni brojevi preko 20 tisuća jedinki kroz 12 satno izlaganje, imamo čak i preko 40 jedinki", rekao je Dario Brdarić iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Rekordnih 40 tisuća izmjereno je na postaji Halaševo. 

Papirologija jer riješena, novci osigurani, a sada samo preostaje odrediti lokacije na kojima će se prvo tretirati. 

U Zavodu kažu kako provode zadnje analize, a do srijede će sve biti poznato.

"Koordinacija koja je danas ovdje je iz jednog jedinog razloga. Da se svim načelnicima i gradonačelnicima, kaže, čija je obaveza i bila, i još uvijek je, boriti se protiv komaraca. Da koordinirano zajedno, s datumima i satom kada će avioni tretirati njihovo područje, oni paralelno kreću s tretiranjem s tla, jer avioni mogu nadlijetati rubne dijelove i do tristotinjak metara ulaziti u područje grada ili naselja, ali ne smije nad cijelim i nad cijelim područjem", rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Osnovat će županija i javnu ustanovu koja će se isključivo baviti komarcima, kako se više ne bi doveli u ovu situaciju u kojoj se praktički, kaže župan, gasi požar.

RASPORED TRETIRANJA ZA PRVA TRI DANA

26. lipnja  – područje Općine Bilje

27. lipnja – područje Podravlja, Tvrđavice i dio Općine Darda

28.lipnja – rubni dijelovi Grada Osijeka i područje od osječke obilaznice uključujući i vikend naselje Karašica.

Tretiranje će započeti oko 19 sati, a u isto je vrijeme u organizaciji gradova i općina predviđeno tretiranje komaraca sa zemlje.

Raspored tretiranja komaraca za vikend te idući tjedan, prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo, izvođač radova će objaviti u srijedu 26. lipnja.