Osječko-baranjska

''SKLONITE SE SA SUNCA I OSTANITE U ZATVORENOM''

Ured Gradonačelnika izdao ozbiljno upozorenje građanima zbog povećane koncentracije prizemnog ozona, građani ih ismijali

Grad Osijek građanima je u nedjelju izdao ozbiljno upozorenje zbog povećane koncentracije prizemnog ozona. Iako vrlo ozbiljno intonirana obavijest, s obzirom na posljednji gaf gradske uprave s najezdom komaraca, Osječani su si na društvenim mrežama dali oduška.

Ilustracija   FOTO:Gerd Altmann / Pixabay
Piše: Republika.eu / STV

"Sukladno informaciji koju smo dobili od Centra 112 i zamolbi da obavijestimo javnost, upozoravamo građane da se zbog visokih koncentracija prizemnog ozona ne preporuča boravak ni fizička aktivnost na otvorenom prostoru u vijeme najveće osunčanosti, dakle između 10-19 sati. 

Građani se trebaju skloniti sa sunca te ostati u zatvorenom prostoru. Posebna preporuka vrijedi za malu djecu, starije osobe, kronične bolesnike i trudnice, osobe slabog zdravlja i osjetljve osobe.

Pretjerano nakupljanje ozona u donjim slojevima atmosfere predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje na način da izaziva glavobolju, iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne puteve", stoji u obavijesti iz Ureda Gradonačelnika.

Novinari su potom kontaktirali  Centar 112 u kojem su kazali kako su samo prenijeli obavijest Državnog hidrometeorološkog zavoda. 

S obzirom na nedavni gaf s komarcima, na društvenim mrežama među korisnicima započelo je pravo natjecanje u satiri. Neki su otišli toliko daleko i prozvali ovo klasičnim odvraćanjem pozornosti od problema najezde komaraca na kojem je, osječka gradska uprava, slažu se mnogi, pala na ispitu. 

Drugi se pitaju što je uopće prizemni ozon i u priličnoj su panici, dok su treći sve okrenuli na dobru šalu pišući kako po danu ne treba izlaziti zbog ozona, a navečer i po noći zbog dosadnih krvopija.