Društvo

TJEDNI PREGLED

Tjedan iza nas u znaku predaje potpisa sindikalne inicijative

Tjedan iza nas obilježio je predaja potpisa sindikalne Inicijative 67 je previše. Sa gotovo 750 tisuća potpisa stigli su u Sabor i od vladajućih zahtijevaju raspisivanje referenduma. Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj, odlučio je tako sud u Sarajevu. Istovremeno, u slučaju Nataše Novaković nastao je pravni vakuum. Vladajući su još uvijek bez odgovora tko je nadležan za njeno izuzeće.

Predaja potpisa u Saboru   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Sindikalna Inicijativa 67 je previše u Sabor je stigla sa simboličnih 65 kutija u kojima je nešto više od 748 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Predali su ih šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću koji je pojasnio daljnju proceduru.

"Kako bi se utvrdila njihova vjerodostojnost i broj. Vlada će za to zadužiti Ministarstvo uprave, i nakon toga će se postupak vratiti na Odbor za Ustav, koji će donijeti zaključak da je ili prikupljen ili nije dovoljan broj potpisa. I onda ostaje mogućnost Odboru da predloži Saboru da se referendumsko pitanje uputi Ustavnom sudu da se provjeri je li ono u skladu s Ustavom", rekao je Jandroković.

Predstavnica sindikalne Inicijative Mirela Bojić ponovila je da pregovori s Vladom više nisu mogući. Jedina opcija je referendum.

"Ono što je jednako važno kao to, da više vremena za pregovore nema, je činjenica da su ljudi - onih 748624 građana birača u ovoj zemlji - svoj potpis dali ne za pregovore već za to da se o tom pitanju raspiše referendum."

Sud BiH odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za izručenjem i određivanjem pritvora Zdravku Mamiću. No, oduzete su mu putne isprave i zabranjen izlazak iz zemlje. Jednom tjedno mora se javiti u nadležnu policijsku postaju u Čitluku. Ona će pismenim putem obavijestiti sud ukoliko Mamić ne ispoštuje obvezu. Na sudu u Sarajevu pojavio se i sam Mamić.

"Ne možete nigdje iščitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez za jednu lipu. Dinamo je donio odluke na svim organima da su ponosni na moj rad, da stoje iza mojih odluka, da se ne osjećaju oštećeni, da ne traže nikakvu naknadu. Meni se na leđa navalio režim iz političkih razloga", tvrdi Mamić.

Burno je ovaj tjedan bilo i u redovima vladajuće koalicije. Sukob na relaciji Divjak - Bandić dosegnuo je vrhunac njegovom najavom da će saborski Klub prikupljati potpise za njen opoziv. No, na kraju je bio prisiljen na povlačenje. Za pokretanje opoziva bio je potreban 31 potpis, a jasna odbijenica stigla je iz svih stranaka. Nakon što nije uspio u svom naumu Bandić je bez puno riječi izjurio sa sastanka Kluba stranke.

"Hvala. Što bih trebao? Plakati? Vi ćete mene sad tjerati da se rasplačem", dobacio je Bandić.

Pred novinare je umjesto njega stao predsjednik Kluba Robert Jankovics.

"Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, nezavisnih zastupnika u ovoj fazi neće pokrenuti postupak prikupljanja potpisa za opoziv ministrice Divjak", rekao je.

Još nije jasno tko odlučuje o eventualnom izuzeću Nataše Novaković. Odbor je u petak većinom glasova ukinuo mogućnost da se o tome raspravlja. HDZ-ovka Marija Jelkovec podnijela je prigovor kojim je zatražila skidanje te točke s dnevnoga reda. Sa sedam glasova za i pet protiv njen prijedlog je prihvaćen. Za njega su glasali i HNS-ovac Milorad Batinić te SDSS-ovac Milorad Pupovac. Evo kako su obrazložili svoju odluku.

"Ja znam da se vrtimo u krug. Pokušajte razumjeti da smo donijeli bilo kakvu Odluku bilo kakav stav to bi bilo izravno miješanje u rad Povjerenstva. Ponovit ću, ovime čuvamo dignitet rada Povjerenstva", tvrdi Batinić.

"Mi saborski zastupnici, dužnosnici smo objekt propitkivanja sukoba interesa. U svojim javnim raspravama i istupima možemo o tome raspravljati, ali ne možemo biti akteri u donošenju procjena i odluka o tome tko jeste, a tko nije u sukobu interesa. To mora biti nezavisno tijelo", ističe Pupovac.

Oporba je ogorčena ovakvim raspletom situacije. Tvrde da vladajući namjerno sabotiraju rad Povjerenstva. Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije odlučivalo o premijeru Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, jer je on podnio zahtjev za izuzećem Novaković. Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu, bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom.