Politika

NAPUSTILI SJEDNICU

Saborski Odbor bez rasprave o Novaković, oporba bijesna

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav danas nije raspravljao o tome tko je mjerodavan za eventualnu odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u slučaju premijera Plenkovića. Vladajuća većina tu je točku skinula s dnevnoga reda. Za to su glasali i HNS-ovac Milorad Batinić te predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Arsen Bauk   FOTO:Cropix
Piše: Media Servis

Još nije jasno tko odlučuje o eventualnom izuzeću Nataše Novaković. Odbor je danas većinom glasova ukinuo mogućnost da se o tome raspravlja. HDZ-ovka Marija Jelkovec podnijela je prigovor kojim je zatražila skidanje te točke s dnevnoga reda. Sa sedam glasova za i pet protiv njen prijedlog je prihvaćen. Za njega su glasali i HNS-ovac Milorad Batinić te SDSS-ovac Milorad Pupovac. Evo kako su obrazložili svoju odluku.

"Ja znam da se vrtimo u krug. Pokušajte razumjeti da smo donijeli bilo kakvu Odluku bilo kakav stav to bi bilo izravno miješanje u rad Povjerenstva. Ponovit ću, ovime čuvamo dignitet rada Povjerenstva", tvrdi Batinić.

"Mi saborski zastupnici, dužnosnici, smo objekt propitkivanja sukoba interesa. U svojim javnim raspravama i istupima možemo o tome raspravljati, ali ne možemo biti akteri u donošenju procjena i odluka o tome tko jeste, a tko nije u sukobu interesa. To mora biti nezavisno tijelo", ističe Pupovac.

No na pitanje koje je to točno tijelo nitko ne daje konkretan odgovor. Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić smatra da je nedopustivo da bilo koje političko tijelo odlučuje o nekoj pravnoj stvari.

"Kada bi političko tijelo odlučivalo o izuzeću pojedinog člana ili predsjednice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa mi možemo iz Sabora poručiti baj baj neovisnosti Povjerenstva. Ako to gospoda iz SDP-a ne mogu shvatiti onda će se svaki puta provesti bosi po trnju kao što su to učinili ovaj puta", poručio je Bačić.

Dodaje da bi o tome tko je nadležan trebao odlučiti Ustavni sud.

"Kad dva tijela svojataju nadležnost u pojedinom predmetu opet o tome tko je od ta dva tijela nadležan odlučuje Ustavni sud", ističe Bačić.

No, s njime se ne slažu SDP-ovci i članovi Odbora Peđa Grbin i Arsen Bauk. Ogorčeni su radi ovakve odluke te ustrajni u tome da odluku o izuzeću mora donijeti Sabor.

"Dakle, HDZ smatra da Sabor može odlučivati o tome hoćete li biti imenovani ili hoćete li biti razriješeni, ali ne može odlučivati o tome hoćete li biti izuzeti. A zašto? Jednostavno zato što žele opstruirati rad Povjerenstva", smatra Grbin.

"Ova situacija neodoljivo podsjeća na situaciju s bivšim premijerom Sanaderom i njegovim satovima i tada su se tražili formalni razlozi da se tome ne odlučuje. Ja znam da Plenković smetaju usporedbe sa Sanaderom, ali one su jednostavno neoborive", rekao je Bauk.

Najnoviji rasplet događaja komentirala je i sama Nataša Novaković. Ni sama ne zna tko je točno nadležan u njenom slučaju. No, ono što je sigurno jest da se ona sama neće izuzeti iz odlučivanja te da je rad Povjerenstva otežan.

"Problem je da mi ne možemo, u ovom trenutku, odlučivati u minimalno dva predmeta. Možda bi bilo dobro da Hrvatski sabor kao zakonodavac razmisli pa da u hitnu proceduru stavi izmjene i dopune Zakon o sprečavanju sukoba interesa samo u ovom dijelu koji se odnosi na izuzeće. Da propiše nadležno tijelo, da propiše u kojem roku. Ako se ide u hitnu proceduru to se može odmah napraviti", rekla je Novaković.

Oko ovog slučaja danas se oglasio i sam premijer.

"Ovo što vi sad govorite je taj trend iznošenja netočnih činjenica. Dakle, Povjerenstvo je već konstatiralo da nema nikakvog sukoba interesa. Pogledajte odluku Povjerenstva. To je broj jedan. Dva - ovdje je riječ o načelu djelovanja dužnosnika", rekao je Plenković.

Podsjetimo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, jer je on podnio zahtjev za izuzećem Novaković. Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu, bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom.