Ostalo

PREGLED TJEDNA

Teška prometna nesreća, svađe u Živom zidu i kreditni rejting obilježili tjedan

Prošli tjedan počeo je državnom maturom, zahuktalo se otvaranjem fronta Milana Bandića sa HNS-om. Svađe oko mjesta u europskom i hrvatskom parlamentu dovele su do razilaženja u vodstvu Živog zida, vlada je zatražila, a sindikati odbili pregovore o mirovinskoj reformi. Kraj tjedna obilježila je teška prometna nesreža na odmorištu autoceste.

Teška prometna nesreća kod Novske   FOTO:Damir Krajac / CROPIX
Piše: Media Servis

 Tjedan je krenuo desetom po redu državnom maturom Do kraja lipnja ispite će polagati ukupno 34 638 učenika. Od ove godine maturante očekuju i teže sankcije za prepisivanje.

"Dakle, mi njih ne pregledavamo, nego ih se osvještava da ako koriste nedozvoljeni pribor, mogu im se poništiti svi ispiti tijekom ljetnog ispitnog roka i moći će izaći tek na sljedeći rok."

Zagrebački gradonačelnik i koalicijski partner Andreja Plenkovića, Milan Bandić, zatražio je ostavku ministrice Blaženke Divjak. Razlog je nabavka udžbenika i tableta.

"Nema nedodirljivih, ja na njenom mjestu ne bi mirno spavao. Pozivam institucije da to provjere. Ona svjesno krši zakon i mora snositi posljedice".

Do kraja tjedna svađa je eskalirala do loše održavanih zagrebačkih mostova i ostalih HNS-ovih ministara, ali premijer je zasad miran.

"Država koja je donijela novi zakon o udžbenicima, uvažavajući i naše međunarodne obveze. Mi ćemo financirati i obvezne i udžbenike za izborne predmete. U svojoj supstanci ta tema je apsolvirana."

​Riječko brodogradilište dobilo je novu nadu. Na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno je prolongiran stečaj 3. maja. Kakva će mu biti sudbina, saznat ćemo za mjesec dana.

Stranka koja je u Hrvatskoj započela trend populističkog antisistemskog nastupa Živi zid, ovih dana doživljava tipično hrvatske sistemske probleme. Zbog svađe oko toga tko će zasjesti na svježe osvojeno mjesto u EP Tihomir Lukanić ili Branimir Bunjac. Bilo je tu svađa na rubu fizičkog obračuna. Najviše se predbacuje ženi predsjednika Sinčića Vladimiri Palfi koja navodno vuče sve konce. Zbog svega povlačenje iz stranke najavio je i Ivan Pernar

“Ovdje se radi o diktaturi, ona nema nikakvu podršku, njena diktatura je isključivo njena samovolja, bez ikakve osnove”.

Podsjetimo, Bunjac u saboru mijenja Vladimiru Palfi pa se sada postavlja pitanje hoće li ona aktivirati svoj mandat te tako Bunjca istisnuti iz saborkih klupa.

"Ona je već prije desetak dana napisala aktivaciju svoga mandata i to stoji na stolu tajnice. Potrebno je još samo prenijeti urudžbeni zapisnik, odnosno u ured predsjednika Sabora i to je to."

Dok se čeka prebrojavanje i provjera potpisa za sindikalni referendum o dobi za umirovljenje iz vlade pozivi na pregovore. Ministar rada Marko Pavić.

"Još jedanput pozivam sindikate da sjednemo za razgovor.... Od čega ste spremni odustati?... Još jednom pozivam sindikate na razgovor. Predsjednik Plenković ih je pozvao. Kroz razgovor ćemo vidjeti. Mirovinska reforma je pohvaljena od EK."

Sindikati su odlučni o pregovorima i uvjetima i podsjećaju na ministrov ultimativni stav

"Prema tome, sa gospodinom Pavićem sigurno nećemo razgovarati o mirovinskoj reformi.", rekao je Novosel.

Petak je obilježila strašna prometna nesreća na odmorištu između Novske i Okučana kada se kamion zaletio u ljude i usmrtio dvije djevojčice, a dvije žene teško ozlijedio. Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, izjavio je da će policija provoditi sve potrebne mjere kako bi se rasvijetlili detalji.

"Radi se o vjerojatno najtežoj kvalifikaciji iz kataloga kaznenih djela izazivanja prometnih nesreća", rekao je ministar Božinović.

Vozaču je određen zatvor, a tehnički pregled uz prisustvo vještaka MUP-a utvrdio je da svi vitalni dijelovi kamiona bili su ispravni.

Petak je na radnom sastanku u Zagrebu proveo šef EK Jean Claude Juncker, koji je hvalio premijera i njegove napore. Vladajućima je dan kasnije stigla sjajna vijest u vidu povećanja kreditnog rejtinga agencije Fitch. Ministar Zdravko Marić:

"Jako dobra vijest, jako smo zadovoljni. Sigurno je da će to imati određene reperkusije. Vidim po reakcijama hrvatskih poduzetnika, financijskog tržišta, a vjerujem da će se to i međunarodno prepoznati. Od tri rejting agencije mi smo sada po njih dvije u zoni investicijskog rejtinga. Tu je nepisano pravilo da je to to", kaže Marić.

Osječki Županijski sud izdao je nalog za raspisivanje tjeralice protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića kojem je optužno vijeće tog suda 21. svibnja odredilo istražni zatvor.