Politika

RASKOL U ŽIVOM ZIDU

Sinčić najavio niz sastanaka, Pernar i Bunjac izlaze iz stranke

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić priopćio je u četvrtak da će u idućih šest dana inzistirati na seriji sastanaka s kolegama na svim razinama u stranci, jer se kriza rješava dijalogom, a ne ultimatumima, dok je saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar objavio da on i drugi zastupnik Branimir Bunjac izlaze iz Živog zida.

Živi zid   FOTO:Živi zid
Piše: Hina / Republika.eu

"S obzirom na veliku količinu informacija koje se u kratkom vremenu pojavljuju u medijima i na količinu emocija, kao najodgovornija osoba u stranci imam obvezu prema biračima, javnosti i članovima postupati zrelo i trezveno, kao odgovoran čovjek i odgovoran političar”, naveo je Sinčić u priopćenju.

Najavio je da će u sljedećih šest dana inzistirati na seriji sastanaka s kolegama na svim razinama u stranci te do završetka tih sastanaka neće donijeti niti jednu stranačku odluku. "Kriza u stranci rješava se dijalogom, a ne ultimatumima", poručio je predsjednik Živog zida.

No, Pernar je u međuvremenu objavio na svojoj facebook stranici da on i Bunjac izlaze iz Živog zida. Pernar je prethodno ultimativno zatražio da potpredsjednica Živog zida Vladimira Palfi, inače Sinčićeva supruga, do 10 sati podnese ostavku ili će on i Bunjac otići iz stranke.

"Ovo je diktatura. Vladimira Palfi provodi diktaturu. Ona je lagala i Sinčiću. On je danas stao uz nju i time je zapečatio ne samo sudbinu Živog zida, već i svoju sudbinu", kazao je Pernar. 

"Pokušalo se u četiri oka, pokušalo se molbama, ucjenama... ali Sinčić ne popušta niti malo. Ne mogu razumjeti tu odluku, ja s ljudske strane na neki način volim Vladimiru, volim njega, ali ovo više nije pitanje ljubavi", dodao je. 

"Koristio sam sve moguće strategije komunikacije s Palfi, a te njene priče da ona govori istinu... Na televizijama govori kako ju ne zanima sabor...Što je lagala? Lagala je kada je rekla da želi biti samo kućanica. Lagala je kad je rekla da ne želi u sabor, vidjet ćete da će se dogoditi upravo suprotno. Lagala je nešto što vi svi znate, a ja to ne želim izgovoriti. Ta osoba sustavno laže i svim njenim lažima je došao kraj", kazao je Pernar te najavio da će osnovati novu stranku.

U Živom zidu došlo je do sukoba oko toga tko će biti stranački zastupnik u Europskom parlamentu. Bunjac i Pernar optužili su Palfi da provodi samovolju u stranci te da je ona glavni uzrok krize.

Bunjac, koji se usprotivio odluci da nositelj liste Tihomir Lukanić bude europarlamentarni zastupnik, u utorak je suspendiran jer se, izvijestio je Sinčić, nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament.

Pernar je potom najavio da će napustiti Živi zid ako bude isključen Bunjac, a Sinčić je prozvao svoje dosadašnje najbliže suradnike Bunjca i Pernara za "koristoljublje i častohljeplje".