Osječko-baranjska

OSJEČKI HDZ PORUČIO

''Umjesto novca iz EU, Osječanima nova zaduženja''

Nakon što je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća odlučeno kako će se rebalansom proračun povećati za gotovo 13 milijuna kuna, reagirali su u osječkom HDZ-u. Kažu kako je najveća stavka u proračunu zaduženje za poduzetničku zonu u Nemetinu. Dodaju i kako je u dokumentu iz ožujka pisalo kako je zona u potpunosti opremljena, a uz to gradskoj vlasti zamjeraju i neuspjeh na nedavno završenom europskom natječaju u kojemu su za tu istu namjenu mogli povući 10 milijuna kuna.

HDZ: ''Umjesto novca iz EU, Osječanima nova zaduženja   FOTO:HDZ
Piše: Republika.eu / STV

Sa 692 milijuna, na nešto manje od 705 milijuna kuna. Rezultat je to jučerašnje odluke o rebalansu proračuna, a najveća stavka, kažu u HDZ-u jest kreditno zaduženje za opremanje nemetinske zone. Samo desetak dana ranije, kažu, ministarstvo je objavilo imena 46 gradova i općina koje su za tu namjenu dobili od milijun do deset milijuna kuna.

"Ono što treba napomenuti, da je ministarstvo svim općinama i gradovima koji su se prijavili na taj poziv, ispunili dokumentaciju, dao sredstva, znači nitko nije ostao da nije dobio sredstva. I opet se pitamo, grada Osijeka nema. Po našim saznanjima, Grad Osijek se prijavio na taj natječaj", rekao je predsjednik HDZ-a Osijek Ivan Radić.

No, kaže Radić, na natječaju nisu prošli jer nisu predali svu potrebnu dokumentaciju. U HDZ-u kažu i kako je na tematskoj sjednici o gospodarstvu u ožujku vijećnicima predočen dokument koji govori o bitno drugačijem stanju zone.

"I kaže da je zona kompletno infrastrukturno opremljena, između ostalog odvodnja oborinskih i sanitarnih voda. To je dokument koji su dobili gradski vijećnici u ožujku 2019. godine, na tematskoj sjednici. E ja sad postavljam pitanje, ako je zona kompletno infrastrukturno opremljena, pa kako je moguće da smo jučer se kreditno zadužili, za, znači ukupno kreditno zaduženje za gospodarsku zonu je deset milijuna kuna. Znači da netko ovdje najblaže rečeno nije govorio istinu", ističe Radić.

Od Grada na ovu nejasnoću traže i odgovor. U HDZ-u su opet spomenuli i vrtiće. Kažu kako se to kreditno zaduženje moglo iskoristiti za izgradnju modernog vrtića za više od stotinu djece kojom bi se riješio problem nedostatka mjesta u osječkim vrtićima, samo da su u Gradu predali svu dokumentaciju za natječaj za opremanje zone. Ovako, kažu u HDZ-u, Osječani će nepotrebno plaćati tuđi nerad.