Crna kronika

PONOVLJENO SUĐENJE

Fehir svjedočio kao ''običan'' svjedok – Glavaševa obrana: iznio je neistine

Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima u takozvanom slučaju garaža i selotejp. Svjedočio je Krunoslav Fehir, koji je u dosadašnjem tijeku sudskog postupka, kao jedini koji je teretio Glavaša, dobio status krunskog svjedoka, a što su zbog nezakonitosti svojim odlukama ukinuli Ustavni i Vrhovni sud. Glavaševa obrana od početka tvrdi kako je Fehirov iskaz nezakonit, ali i nestinit, te je protiv njega, sada kada ga ne štiti status krunskog svjedoka, podnijela kaznenu prijavu i pozvala na nastavak kaznenog progona zbog njegovih iskaza o vlastitom sudjelovanju u ubojstvima.

Piše: Republika.eu / STV

Nastavak suđenja u novim okolnostima. Na početku današnje rasprave ponovno je pročitana optužnica, a optuženici ponovno pozvani da se izjasne o onome što ih se tereti u optužnici.

Svi su se izjasnili kako nisu krivi.

Prije Fehirovog svjedočenja obrana je upozorila sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Tanje Pavelin na Fehirov novi status kao osobe koja podliježe kaznenoj odgovornosti te predložila da se zbog procjene vjerodostojnosti njegovog iskaza provede i rekonstrukcija događaja na licu mjesta.

"Samim time jasno će se pokazati da je svjedok ne samo nezakonit, nego i da ne govori istinu", rekao je odvjetnik Branimira Glavaša Dražen Matijević.

Krunoslav Fehir ušao je u sudnicu i svoj iskaz dao prvi puta pred očima kamera i javnosti. Kazao je kako je kao 16-togodišnjak stražario u dvorištu Sekretarijata za narodnu obranu te 31. kolovoza 91. godine vidio dovoženje, zatvaranje i maltretiranje dvojice civila za koje se tvrdilo da su teroristi. Ustvrdio je da je toga dana oko 21 sat Zoran Brekalo natjerao Čedomira Vučkovića da popije kiselinu iz akumulatora, nedugo nakon čega je Vučković provalio vrata garaže.

"Ja sam tada povikao dva-tri puta da stane, i ispalio sam u njegovom smjeru pet, šest hitaca. Nakon nekog vremena od je otiašo još jedno tri, četiri metra i između zgrade Prekršajnog suda i zgrade tadašnjeg Sekretarijata narodne obrane je pao koliko se sjećam na stomak", rekao je svjedok Krunoslav Fehir.

Fehir je ispričao kako je kroz prozor zgrade Sekretarijata za narodnu obranu vidio Brekala kako ide hodnikom prema Glavaševom uredu, kazao je kako je i sam tamo bio te večeri na snimanju za televiziju, nakon čega mu je Glavaš dao metke za pušku, a on u ladici vidio osobne iskaznice osoba zatvorenih u garaži te kako je nakon pucnjave čuo Glavaša da daje upute što činiti.

Predsjednica sudskoga vijeća, Glavaševa obrana i sam Branimir Glavaš uputili su potom Fehiru čitav niz pitanja o detaljima njegovog iskaza.

Jednako tako Glavaš i njegovi odvjetnici podnijeli su i čitav niz prigovora na Fehirov iskaz, koji su ocijenili potpuno neistinitim i nevjerodostojnim. Glavaš je naglasio kako je Fehir govorio neistine svojoj političkoj aktivnosti, o kontaktima koje je imao s političkim dužnosnicima u pogledu ostvarenja svojih beneficija i pripreme procesa protiv njega. Priložio je i dokumnetaciju koja pokazuje da maloljetnici nisu mogli biti dijelom postrojbi, pa da Fehir nije mogao ni imati bilo kakve dužnosti, zatim popis svih stražarskih mjesta s opisom koji je različit onome koji je iskazao Fehir, potom službenu evidenciju HEP-a i civilne zaštite o zamračenju u Osijeku, što je također protivno Fehirovim izjavama, kao i HRT-ovu potvrdu.

Tako je završilo današnje ročište. Sutkinja je novo zakazala za četvrtak 6. ovoga mjeseca, a jedna i druga strana medijima su prokomentirali svoje viđenje današnjega dana.