Republika TV

DAN OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Kolinda Grabar Kitarović: Inati se, Slavonijo!

Inati se Slavonijo, još više i još upornije, ali za rad, razvoj i napredak. Poručila je ovo predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na svečanoj sjednici Županijske skupštine kojom je danas obilježen Dan Osječko-baranjske županije. Predsjednica je pozvala mlade na povratak u Slavoniju i Hrvatsku istaknuvši kako povratak ne znači neuspjeh, a na svečanoj sjednici navedeni su i brojni pozitivni pomaci u Osječko-baranjskoj županiji u posljednje vrijeme.

Piše: Republika.eu / STV

U svojem govoru župan osječko-baranjski Ivan Anušić prisjetio se dana ponosa i slave kada je stvarana Hrvatske. Tada su nas krasile vrline zajedništva, odlučnosti, hrabrosti i mudrosti, a koje su nam potrebne danas, istaknuo je župan. Kazao je i kako je u protekle dvije godine mandata u županiji podignuta kvaliteta i standard školskog sustava i zdravstva. Osiguranjem novca iz raznih izvora pokrenuti su projekti komunalne, prometne, turističke i društvene infrastrukture u svim dijelovima županije. Planirani proračun za 2019. iznosio je 905 milijuna kuna, a više od 60% namijenjeno je za gospodarske projekte i društvene djelatnosti. Prračun je nedavno dodatno povećan za 43 milijuna kuna, najviše za projekte kao što je energetska obnova po kojoj je Županija s 54 projekta vrijednih 179 milijuna kuna najuspješnija u Hrvatskoj.

Istaknuo je i projekte koje zajedno s Vladom županija provodi u okviru programa Slavonija, Baranja i Srijem. Znamo da smo na pravom putu gospodarskog oporavka što je i preduvjet za demografske pomake – a prije svega ostanak mladih, zaključio je župan. A o demografskim pomacima govorila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je istaknula kako krajnji cilj mora biti ravnomjeran, policentrični razvoj Hrvatske, što će onda dovesti i do demografskog rasta.

Predsjednica je najavila i kako je osnovala radnu skupinu koja će na jesen izraditi i predstaviti mjere daljnje fiskalne i funkcionalne decentralizacije i ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Odličnom je ocijenila vijest o rastu domaćeg BDP-a od 3,9% u prvom tromjesječju. Velik je to iskorak jer omogućuje ne samo servisiranje dugova nego stvarni rast,a još bolje je što se ne temelji samo na potrošnji već i na proizvodnji i izvozu. Neka to bude odskočna daska za rast od 5% BDP-a koji već dulje zazivam, on je dostižan, ali traži zajedništvo, organiziranost i odlučnost za promjene, kazala je Grabar Kitarović. Posebno se obratila mladima koji ostaju u svojem zavičaju i bore se za budućnost gradeći vlastite poduzetničke i životne priče. Onima koji su otišli poručila je kako povratak ne znači neuspjeh. Vratite se i donesite nam svoja dragocjena iskustva i budite kreatori napretka, kazala je predsjednica. Podsjetila je i na žrtvu istoka Hrvatske u Domovinskom ratu, te inat Slavonije koja se zainatila da se neće predati.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića istaknuo je pak kako se poljoprivreda koja se proteklih godina nalazila u teškom položaju u Osječko-baranjskoj županiji sada ubrzano razvija. Podsjetio je i kako je ova županija najuspješnija po privlačenju novca iz Programa ruralnog razvoja.

Realizirano je 250 projekata za podizanje konkurentnosti poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji – novih voćnjakja, staklenika, plastenika, farmi, i mehanizacije, istaknuo je ministar Tolušić. Dodao je i kao se provode i brojni projekti kojima se gradi infrastruktura u slavonskim selima, a koja je također preduvjet za ostanak i dolazak mladih. A obilježavanje i ovog dana Osječko-baranjske županije započelo je prisjećanjem na najzaslužnije za njeno postojanje. Tradicionalno su, naime kod kapelice Kraljice mira na lijevoj obali Drave položeni vijenci i zapaljene svijeće za branitelje i civile koji su dali svoj život za slobodnu Osječko-baranjsku županiju i Hrvatsku.