Osječko-baranjska

STIGAO I ODGOVOR IZ GRADA

U osječkom HDZ-u prozvali Grad za Kanižlićevu ulicu

Godinu i pol dana dana čekalo se na izgradnju produžetka Kanižlićeve ulice u Osijeku. Priča je dobila svoj epilog – nakon tri poništena natječaja, prije nekoliko dana grad je poništio i četvrti natječaj za ovu ulicu. Izgubili smo godinu i pol dana i još uvijek ne znamo kada će krenuti planirana izgradnja, upozoravaju u osječkom HDZ-u.

Kanižlićeva ulica   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / priopćenje

Sudbina izgradnje Kanižlićeve ulice i dalje je neizvjesna, kažu u HDZ-u, a koja bi trebala prolaziti pored buduće Prve gimnazije i nogomrtnog Stadiona. Kronologija je sljedeća – Grad je tijekom pretprošle i prošle godine pokušavao naći najpovoljnijeg izvođača radova. Polovicom ljeta 2018. godine grad je radove procjenio na 12, 7 milijuna kuna. Natječaj je tada poništen, pa su donjeli i drugi poziv – procjena je tada bila manja, oko 10 milijuna kuna, kažu u HDZ-u. Ni tada nisu našli izvođača, pa je krenula i treća objava, još niža, pa na koncu i četvrta – sada u iznosu od 14, 8 milijuna kuna.

"Temeljem tog natječaja grad donosi rješenje o izboru izvođača i to je sve u redu međutim tu dolazimo do problema. Naime izvođač koji je dobio od grada da će izvoditi radove nije imao do kraja rješenu dokumentaciju. Nakon što je otkriveno da nema bankovne garancije grad brzo ide u poništenje natječaja gdje su dali zadnju ponudu 14, 8 milijuna kuna", rekao je predsjednik GO HDZ-a Osijek Ivan Radić.

U HDZ-u se pitaju zašto su se objavljivali natječaji za koje se unaprijed znalo da nitko neće dobiti posao i polučiti željeni rezultat. To je samo jedna od nedoumica, ističe Radić.

"Zašto se toliko dugo čekalo da se objavi natječaj sukladno procjeni projektanta? Također me zanima jesu li prva tri natječaja bila gubljenje vrijednosti? Odabirom izvođača bez da se poštovala procedura, bez odgovarajuće dokumentcije zanima me je li počinjeno kazneno dijelo?", pita Radić.

U HDZ- u se pitaju i zašto su gradske službe svjesno smanjivale procjenu izvođenja radova i je li netko u gradu namjerno opstruirao izgradnju strateške ulice, a samim time i ono što se tamo treba graditi. Izgubili smo više od godinu i zanima nas tko će za to snositi odgovornost, poručili su u HDZ-u.

A na navode HDZ-a vezano uz radove na Kanižlićevoj u osječkoj gradskoj upravi odgovorili su priopćenjem. U njemu navode kako je Grad u razdoblju od srpnja 2018. do veljače 2019. proveo tri postupka javne nabave za izvođenje radova na izgradnji nerazvrstane ceste – produžetak Kanižlićeve ulice. Sve zaprimljene ponude bile su znatno veće od procijenjene vrijednosti nabave te ih je stoga naručitelj morao poništiti.

U travnju 2019. proveden je 4. postupak javne nabave u kojem je procijenjena vrijednost nabave određena u iznosu od 14,8 milijuna kuna bez PDV-a. Nakon provedenog postupka javne nabave Grad Osijek je Rješenjem odabrao najpovoljniju ponudu koja je financijski odgovarala procijenjenoj vrijednosti nabave.

Naručitelj je naknadnim pregledom priložene dokumentacije u provedenom postupku javne nabave utvrdio određene propuste u postupku koji zahtijevaju ponovljeni pregled i ocjenu. Stoga je 23. svibnja, prije pravomoćnosti odnosno izvršnosti, poništio Rješenje o odabiru najpovoljnije ponude u postupku javne nabave za izvođenje radova na izgradnji produžetka Kanižlićeve ulice između Gornjeg grada i Retfale. Postupak je grad vratio u fazu pregleda i ocjene ponuda s namjerom sprječavanja eventualne štete i žalbe.

U priopćenju stoji kako stoga natječaj nije poništen, nego je aktivan i trenutno se vrši novi postupak pregleda i ocjene ponuda nakon kojeg će naručitelj donijeti novu odluku o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude.

Navode i kako sukladno članku 290. stavku 2. Zakona o javnoj nabavi  postupak pregleda i ocjene ponuda su tajni do donošenja odluke javnog naručitelja.