Osječko-baranjska

DO SADA DIPLOMIRALO 76 412 STUDENATA

Obilježen dan osječkoga Sveučilišta i 44. obljetnica osnutka

Svečanom sjednicom Senata u srijedu je obilježena 44. obljetnica osnutka osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera", na kojemu je od njegova osnutka diplomiralo 76.412 studenata, podsjetio je rektor Vlado Guberac istaknuvši kako je u posljednjoj akademskoj godini otvoreno osam novih studijskih programa.

Sveučilište   FOTO:Screenshot YouTube
Piše: HINA

 Rektor Guberac rekao je da je do sada na Sveučilištu u Osijeku status doktora znanosti stekao 1221 polaznik doktorskih studija što smatra iznimnim doprinosom društvenom i gospodarskom razvoju istočne Hrvatske te razvoju znanosti.

17 sastavnica, više od 18 tisuća studenata i studijski programi na stranim jezicima

Osječko Sveučilište danas ima 17 znanstveno-nastavnih i umjetničkih sastavnica, više od 18 tisuća studenata te više od 1900 djelatnika, napomenuo je Guberac i istaknuo kako je, osluškujući potrebe tržišta, u posljednjoj akademskoj godini na tome sveučilištu otvoreno osam novih studijskih programa.

Rekao je kako su, u sklopu internacionalizacije Sveučilišta, odlučili otvoriti i studijske programe na stranim jezicima - na Medicinskome fakultetu te Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

Kada je pak riječ o investicijama, rektor je izvijestio da je reaktivirana investicija izgradnje paviljona studentskoga doma u sveučilišnom kampusu, vrijedna 170 milijuna kuna podsjetivši kako je svojedobno bilo poteškoća s prethodnim izvođačem radova, ali da je sada dobra dinamika radiva.

Guberac je najavio da se očekuje i početak druge faze projekta nove sveučilišne knjižnice i multimedijalnoga centra, vrijedna oko 130 milijuna kuna.

Osječko Sveučilište jedno od najbrže rastućih po broju studenata i kvaliteti programa

Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Ivana Franić ocijenila je kako je osječko Sveučilište "jedno od najbrže rastućih po broju studenata te broju, atraktivnosti i kvaliteti studijskih programa, posebice u STEM području, gdje studijski programu prerastaju u najizvrsnije u Hrvatskoj".

Smatra kako osječko Sveučilište ima jasne i kvalitetne temelje, što je jamstvo kvalitete, i da će u idućim akademskim godinama biti prepoznato ne samo u Hrvatskoj, već i šire, u susjednim zemljama.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je osječko Sveučilište "najvažniji dio u razvojnim planovima ove županije i istoka Hrvatske". Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš istaknula je kako je, programski i sadržajno, ovo Sveučilište danas uspješno, moderno i atraktivno.

Najvila je da će gradska uprava nastaviti surađivati sa Sveučilištem na svim kvalitetnim projektima, koji će još bolje regionalno pozicionirati grad.