Kazalište

SPOJ DUHOVITOG TEKSTA I IZVANREDNE GLAZBE

Mjuzikl "Sugar" premijerno izveden u osječkom HNK-u

Mjuzikl "Sugar", u režiji Nine Kleflin, u utorak navečer premijerno je izveden na pozornici osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta (HNK).

Mjuzikl   FOTO:facebook.com/hnkosijek/
Piše: HINA

 Libreto za predstavu nastao je na osnovu scenarija poznatog filma Billyja Wildera "Neki to vole vruće", u kojem su nastupili Marilyn Monroe, Jack Lemmon i Tony Curtis, i u kojem je autor glazbe Jule Styne, teksta Peter Stone, a tekstopisac songova Bob Merrill.

Redateljica Kleflin podsjetila je kako je taj film postao klasik, s pričom koja je oduševljavala milijune gledatelja na filmskom platnu, pa se stoga nada da će publiku oduševiti i ovaj mjuzikl i da će biti veliki hit na kazališnim pozornicama.

Istaknula je da je kostimografija imala zahtjevan zadatak jer se u mjuziklu pojavljuje više od 130 kostima koji dočaravaju stil odijevanja iz vremena prohibicije u Sjedinjenim Američkim Državama tridesetih godina 20. stoljeća.

Mjuzikl Sugar je spoj duhovitog teksta i izvanredne glazbe

Dirigent predstave Mladen Tutavac smatra kako je mjuzikl "fantastično jedinstvo izuzetno duhovitog, humorističnog teksta i izvanredne glazbe" te da je to  jedan od svjetskih vrhunaca na području mjuzikla.

To je nevjerojatan spoj jazza, swinga, dixielanda, bluesa i ostalih glazbenih pravaca iz tog vremena. Glazba je tako divno isprepletena sa tekstom da se cijelo vrijeme može uživati u predstavi, od početka do kraja, od prve note do zadnje riječi, napominje Tutavac.

U predstavi su, uz ostale, nastupili Vesna Baljak, Ivana Medić, Mario Rade,  Duško Modrinić, Matija Kačan, Ladislav Vrgoč i Nenad Tudaković, a sudjelovali su solisti, zbor, orkestar i plesna skupina osječkog HNK.

Scenograf i oblikovatelj svjetla u predstavi je Osman Arslanagić, kostimografiju je osmislila Sara Lovrić Caparin, a koreograf je Vuk Ognjenović. Originalni tekst preveo je Ivan Mokrović, a songove je prepjevao Dražen Bratulić.