Osječko-baranjska

FAKULTET AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Međunarodni znanstveni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"

Na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti počeo je u ponedjeljak trodnevni 12. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša", na kojem će biti predstavljeno šezdesetak znanstvenih radova o toj temi.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 Kako je rekao redoviti profesor na tom fakultetu i predsjednik Znanstvenog odbora skupa Daniel Jug, svrha je skupa uskladiti poljoprivrednu proizvodnju s okolišem. Po njegovim riječima, poljoprivredna proizvodnja kao osnovna grana ljudskog opstanka mora biti održiva kako bi i sljedeće generacije mogle proizvoditi kvalitetnu hranu na održiv način za okoliš.

"Riječ je o nizu različitih mjera i postupaka koji moraju biti u skladu s održivim gospodarenjem tlom, a jedna od najvažnijih je konzervacijska poljoprivreda i klimatski odgovorna poljoprivreda. Želja nam je s klimatskim promjenama se boriti na odgovorajući način, one su tu i moramo se prilagoditi, no to ne ovisi samo o poljoprivrednim proizvođačima, nego u prvome redu o onima koji donose odluke, dakle - o vlasti. Od njih sve kreće, ali sve odluke i okvire u kojima će se postupati trebaju donositi u sprezi s agronomskom strukom, sa znanstvenicima“, rekao je Jug.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Silwa Wendling istaknula je kako je toj županiji poljoprivreda osnova gospodarskog razvoja te da je zato njezin utjecaj na okoliš vrlo važan. Poljoprivredna proizvodnja jedan je od većih zagađivača olkoliša, ocijenila je, dadajući kako sva iskustva s takvih znanstvenih skupova pomažu poljoprivrednicima da što manje negativno utječu na okoliš.

"Primjena ovih znanstvenih istraživanja i precizne poljoprivrede, kao i novih tehnologija kao što su dronovi omogućava nam da očuvamo okoliš, pogotovo tlo, koje je važan resurs i teško se obnavlja ako ga zagadimo", zaključila je Wendling.

Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Krunoslav Zmaić podsjetio je kako je Hrvatska nakon ulaska u EU preuzela mnoge uredbe i propise koji se odnose na zaštitu okoliša pa je skup odlična prilika da se upozori na važnost njihove primjene.

"Zaštita okoliša ima dugoročni benefit jer danas više ne govorimo o konvencionalnoj poljoprivredi, nego o održivoj poljoprivrednoj proizvodnji, a ona je nemoguća ako se ne pridržavamo zakonskih uredaba", rekao je Zmajić. Dodao je kako je dobro što u posljednje vrijeme i u proizvođača raste svijest o potrebi ekološke proizvodnje i zaštite okoliša jer je to budućnost hrvatske poljoprivrede.

Prvog dana skupa, osim stručnih predavanja, održan je okrugli stol o izazovima biljne proizvodnje u sklopu klimatskih promjena. Tijekom skupa održat će se mnoga predavanja, među ostalim i o aflatoksinima u stočnoj hrani i mlijeku, odvojenom prikupljanju i uporabi biootpada u bioplinskom postrojenju te o fizikalnoj degradaciji pseudogleja Slavonije i Baranje.

Organizatori skupa su časopis "AGROglas", dvotjednik za poljoprivredu koji izdaje "Glas Slavonije", ISTRO (International Soil Tillage Research Organization) i HDPOT (Hrvatsko društvo za proučavanje obrade tla).