Gost komentator

PROF. NEDELJKO bOSANAC

Nakon izbora za europarlamentarce razvidno je da se naša zemlja nezaustavljivo približava, socijalno-ekonomijski i politički, katarzi

"Ne treba se čuditi rezultatima Izbora za EU Parlament. U pravilu već 30-tak godina, čast iznimkama, birači biraju intelektualno isuficijentne političare jer su izrasli u unaprijed stvorenim nacionalističkim hrvatskim mediokritetskim sredinama i uvjetima od općina, gradova, županija pa sve do Sabora i Vlade", kaže prof. Nedeljko Bosanac.

Prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: Prof. Nedeljko Bosanac

Nije za čuditi se niti ta užasna socijalna diferencijacija što mediokritetskim sredinama neprekidno politička bulumenta medijski predstavlja kao novi sustav vrijednosti, a ne ovisnosti. Da, novi sustav vrijednosti u kome zabezeknuti građani nijemo motre bonvivanizam predsjednice i galamistički govor premijera što sve više u svijesti naciji stvara nepodnošljivu odioznost na'spram svega što vlast, Vlada, predsjednik i predsjednica prikazuju da rade. 

Sada nakon izbora za europarlamentarce razvidno je da se naša zemlja nezaustavljivo približava, socijalno-ekonomijski i politički, katarzi. Iz nje će se teško izvući i podići nove suvremene političke stranke i pojedinci bez neophodnog demokratskog 'Otpora' svim demokratskim sredstvima. 

Ma, posve otvoreno, upravo onim sredstvima 'Otpora' što ih se već danas može pratiti u Europi u pojedinim državama puno naprednijim i politički stabilnijim od Hrvatske. To slavljeničko 'slinjenje' nad polučenim izbornim (ne)uspjehom, mjereno brojem europarlamentaraca, a ne njihovim intelektom i sposobnostima, od strane dvije najjače političke stranke tjera na povraćanje. U toj mjeri zaustaviti održivi i realni rast i razvoj zemlje što već degutantno i nepodnošljivo stvara iritantnu misao naciji, a koja svoju bespomoćnost manifestira masovnim iseljavanjem, nisam primijetio niti u zemljama koje su još samo prije 5 godina bile iza naše razvijenosti, kao što su Rumunjska, Bugarska, Grčka i druge. Suprotivo, mjereno održivim rastom i razvojem, kao i stopama rasta DBP-a, Bugari i Rumunji su zadnjih pet godina daleko odmakli, a Grci su se počeli stabilizirati. Sadašnja razvijenost Hrvatske, mjerena kao dostignuto stanje, zaustavila je ubrzani razvoj, kao zakonito kretanje, i sve više potiče naciju na promišljanje o kvaliteti života u zemlji. 

Mentalno, nacija se pomiče sve više prema otvorenim granicama EU i koristi članstvo zemlje za socijalno-ekonomijsko gibanje i iseljavanje. Da, masovno iseljavanje će već sutra imati posebnu puninu u riječi 'bježanje(!)' i poruci „spasi se tko može!“. Što može ponuditi taj broj hadezeovskih i/ili esdepeovskih političkih mediokriteta u europarlamentarnim diskusijama? Ništa! Podsjećaju me ti europarlamentarci na 'sel(o)ske baje' što šetaju hrvatskim ulicama/ 'sokacima'. Šetaju se vidljivo dobro situirani s malo napora, a dobro plaćeni i veseli. 

Mislite li da sam previše kritički raspoložen? Nisam! Jednostavno treba zaključiti: "oni tamo mjesečno unesu i do 13 tisuća Eura u svoj džep, a u zemlji urušavanje i Opća kriza". Sada već čitajući ovu misao osjećate strah? Nema potrebe. Gledajte,svi ti europarlamentarni izabrani likovi, iz hadeze/esdepeovske kvote, rekli bi naši stari Slavonci: "Ti se nisu u životu vrući hladne vode napili". Njihov izbor stvara mentalnu bol. 

Pored toliko sjajno obrazovanih ljudi, sveučilišnih profesora, diplomata i iznimnih znalaca rada i politike EU, građani podijeljeni u biračke 'torove' ponovno izabraše likove što nam se preko medija nadaju kao 'kandida' naše hrvatske tragedije. Onaj niski broj izabranih s drugih stranačkih lista samo je 'smokvin list' za prikrivanje impotencije u djelovanju na europarlamentarnim sjednicama. Iznova će ti likovi 'modno obavješteni' uveseljavati naciju svojim izgledom i nebulozama pune 4 godine. 

Da, svi oni će se osobno bogatiti koristeći političku frazeologiju kako su na Sjednicama 'krvarili' za 'izjednačavanje kvalitete uvezenih prehrambenih proizvoda, zaštite plave ribe' i slične bedastoće. Nigdje pročitao nisam da su ti likovi otvorili europsko tržište za hrvatske proizvodnje, da su zaštitili građane od bankara, da su omogućili pravnu zaštitu milijunima obespravljenih građana na hrvatskim sudovima, da su na Sjednicama EU Parlamenta izdvojili svoj glas i suprotstavili se rušenju nacionalnog bogatstva od strane nebulozne političke vlasti u zemlji i drugo, kao što je politika jeftinijeg energenta, kvalitetnije infrastrukture, iskorištenosti EU-fondova itd. Ne! Pored njih je prošlo punih 5 godina, a da još shvatili nisu da je Hrvatska među pet ekonomijski najnezdravijih članica Europske unije. Najmanje ekonomijski zdrava je Grčka, slijede Italija i Cipar, a potom Hrvatska, koja je četvrta od dna ljestvice ekonomijskog zdravlja članica Europske unije. S druge strane, ekonomijski najzdravije su redom Nizozemska, Njemačka, Irska, Danska, Litva, Estonija, Švedska, Slovenija, Češka i Malta.

Naravno, ipak na kraju treba prepričati poruku gđe Merkel. Ne! Tu poruku treba tiskati kao 'plavi listić i podijeliti ga hrvatskim europarlamentarcima u nadi da će ipak nešto shvatiti: "Naše vrijednosti su to što možemo biti ponosni na svoju zemlju - domoljublje i EU nisu u suprotnosti. A nacionalizam je protivnik koji želi uništiti Europu i to moramo jasno reći. EU projekt mira, slobode i blagostanja. U Njemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate što to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir, a to se može samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, no s druge strane i da budemo u stanju staviti se u situaciju drugoga i graditi mostove da u Europi pronalazimo zajednička rješenja".

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.