Politika

KAKO SU GLASALI SLAVONCI?

SDP u Osijeku jači od HDZ-a, totalni potop HNS-a!

Zanimljivo je pogledati i analizirati rezultate jučer održanih izbora za EU parlament u Osječko-baranjskoj županiji, ali i u gradu Osijeku, posebice u sjeni aktualne političke situacije i sve glasnijih špekulacija o preslagivanju na političkoj sceni, odnosno eventualnih mogućih izvanrednih izbora...

Ilustracija   FOTO:Zeljko Puhovski / CROPIX
Piše: Republika.eu

Što se Osječko-baranjske županije, očekivano i tradicionalno slavio je HDZ sa 25,55 posto glasova, dok ga prati SDP sa osvojenih 17,75 posto.

No, ono što "upada u oči" jest potop Mosta  nezavisnih lista (4,63 posto), ali posebice HNS-a (samo 3,12 posto glasova birača).

OSJEČKI HDZ MORA SE ZAMISLITI, POTOP HNS-a!

Još je dramatičnija i zanimljivija situacija u Osijeku gdje je, naime, pobjedu odnio SDP (22,58%), ispred HDZ-a (21.56%)!

Most nezavisnih lista u Osijeku "pleše" na granici izbornog praga, ispod kojeg su na koncu i ostali (4,99%), dok se HNS, jednu od stožernih stranaka vladajuće koalicije u gradu na Dravi može naći samo u tragovima! Osvojili su mršavih 3,31 posto ili 871 glas birača.

Situacija za zabrinuti se, kako onih koji trenutno vladaju, ali i onih koji pretendiraju osvojiti vlast na sljedećim lokalnim izborima...

HDZ-U 11 GRADOVA, SDP-U ZAGREB, SPLIT, OSIJEK I RIJEKA

U odnosu na izbore za Europski parlament 2014. kada je predvodio desnu koaliciju HDZ je "izgubio" pet gradova - Zagreb, Split, Osijek, Veliku Goricu i Bjelovar, a ponovno je najviše glasova osvojio u Krapini, Virovitici, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Požegi, Sisku, Karlovcu, Gospiću, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku. 

SDP je, pak, najveći broj glasova osvojio još u Varaždinu, Koprivnici i Rijeci.