Vukovarsko-srijemska

FILM O FLAVIJANU ŠOLCU

Premijera dokumentarca „Dobri pastir“ 26. svibnja u Borovu naselju

Premijera dokumentarnog filma „Dobri pastir“ o fra Flavijanu Šolcu, redatelja Srđana Segarića i producenta Antuna Ivankovića, održat će se u nedjelju, 26. svibnja u crkvi Gospe Fatimske u Borovu naselju, najavili su u četvrtak organizatori.

Fra Flavijan Šolc   FOTO:Facebook Grad Ilok-službena stranica Grada Iloka
Piše: HINA

 Dokumentarac o fra Flavijanu Šolcu "svjedočanstvo je o svećeniku koji je u teškim vremenima u kojim se našao hrvatski narod na prostoru bivše države, sav svoj život posvetio narodu da mu prenese i sačuva vjeru. Scenarij filma temelji se na intimnoj verziji fra Flavijanovog života kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena", priopćili su organizatori, župa sv. Josipa Radnika iz Borova naselja i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

 Flavijan Šolc rođen je u Virovitici 1933., kao mladić stupio je u franjevački red, te je zaređen 1952. u Zagrebu. Godine 1962. dolazi u Borovo naselje, uz mnoge poteškoće uspijeva kupiti zemljište i gradi zajedno sa svojim vjernicima, crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju. U Ilok dolazi 1984. za župnika i gvardijana, gdje djeluje do 17. listopada 1991., kada je nakon srpske agresije bio prisiljen napustiti župu i samostan, navodi se u najavi dokumentarca. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

 "Sve godine progonstva bio je oslonac i tješitelj prognanika iločkog i vukovarskog kraja te je podržavao vjeru u povratak na rodnu grudu. U Ilok se vraća u proljeće 1998.. Fra Flavijan Šolc umro je 16. studenoga 2017. u varaždinskoj bolnici", stoji u priopćenju Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.