Tech

OGRANIČENJA I DALJE POSTOJE

SAD ublažio zabrane Huaweiju, oglasio se i osnivač kineske kompanije

Nakon što je u svijetu odjeknula vijest o prekidu suradnje Googla i Huaweia, američka vlada privremeno je ublažila restrikcije kineskoj kompaniji. SAD je izdao opću licencu koja vrijedi 90 dana i kojom je Huaweiju dozvoljena kupnja američke robe potrebne za održavanje postojećih mreža. No, Huaweiju i dalje je zabranjeno kupovati američku opremu za izradu novih proizvoda.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

 Osnivač tvrtke Huawei, Ren Zhengfei, izjavio je da je tvrtka spremna za prekide u opskrbnom lancu. "Nećemo striktno odbaciti američke čipove, ali ako dođe do nestašice ponude, imamo zalihe", rekao je osnivač Huaweia. Američke kompanije zatražile su vrijeme prilagodbe na Trumpovu odredbu kako bi pronašle nove dobavljače, jer je u mnogim ruralnim američkim područjima Huawei jedini dobavljač mrežne opreme.

Osim Googlea, s Huaweijem su prestale poslovati tvrtke Intel, Qualcomm i Broadcom, vodeći svjetski proizvođača čipova. Kina bi se lako mogla osvetiti, jer ima Foxconn - najveću tvrtku za proizvodnju silikonskih čipova, rekao je za Media servis urednik portala Netokracija, Ivan Šimić.

"I što da oni sad kažu da Appleu više neće proizvoditi čipove? Koga će Apple naći? Nikoga. Isto kao i Google, koji koristi snapdragon procesore u svojim mobitelima. Da ih moraju proizvoditi u Americi, mobiteli bi bili 40 posto skuplji, odmah sutra."

Kako će ovaj IT rat završiti, još nikome nije posve jasno. SAD je od svojih saveznika zatražio prekid korištenja Huaweijeve opreme, zbog navodne opasnosti od špijunaže kineske vlade. Francuski predsjednik Macron izjavio je da Europa neće ići putem SAD-a po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na europskom tlu neće vrijediti. Korisnici Huawei mobitela neće osjetiti posljedice Trumpovih zabrana, sve dok ne izađe nova verzija nadogradnje Androida, objašnjava Šimić.

"Vjerujem da bi domaći korisnici, barem velika većina njih, mogli biti sigurni još šest mjeseci do godine dana. Naravno, postoji mogućnost da Google stisne veliku crvenu tipku i ugasi dosta funkcionalnosti, ali nekako sam skeptičan oko toga, mislim da će to ići dosta sporije."

Budući Huaweijevi mobiteli vjerojatno neće nestati s europskog tržiša, ali umjesto Androida imat će svoju verziju sustava.