Republika TV

VINARI POKAZALI U ČEMU SU NAJBOLJI

Večer vina i umjetnosti u Osijeku – jedinstven adut Slavonije i Baranje

Večer vina i umjetnosti u Osijeku polako postaje jedan od najjačih aduta turističke ponude Slavonije i Baranje. I ovoga je puta vinom okupani Kazamat posjetilo više tisuća vinoljubaca iz svih krajeva Hrvatske i šire. Vinari su, i za ovu prigodu, pokazali u čemu su najbolji - vrhunskoj kapljici i slavonskoj gostoljubivosti.

Piše: Republika.eu / STV

Vinske ceste Slavonije i Baranje vodile su na samo jedno odredište – Večer vina i umjetnosti u dvorištu Kazamata u osječkoj Tvrđi. Na jednom mjestu ukrižale su se različite vinske sorte - graševina, traminac, muškat... lista vina podugačka, sve redom vrhunska vina i za one najizbirljivije. Prvi posjetitelji su zbog slavonskih vina doslovce prešli mora i oceane.

Iz podruma Erduta već tradicionalno na Večeri vina i umjetnosti vinarija Siber. Ovdje u Kazamatu od samih su početaka. Svake godine trude se pokazati nešto novo. Tako je bilo i ove večeri.

Prekaljenim erdutskim vinarima na manifestaciji su se pridružile nešto mlađi susjedi. Hrvoje Pavić iz obitelji je prosvjetara, a prije koju godinu odlučili su se posvetiti svojoj drugoj najvećoj ljubavi - proizvodnji vina. Tako je na erdutskim proplancima nastala mlada vinarija "Magistra" čija etiketa krije zanimljivu priču.

A u obiteljskom je poslu i mladi vinar Ivan Perak iz Kutjeva. Sin enologa, studira vinarstvo u Požegi, a u Osijeku se predstavio kraljicom slavonskih sorti – graševinom.

Ukupno 38 vinara smjestilo se u dvorištu Kazamata.

A gostiju je svakog puta sve više.

Za drugi dio večeri vina – umjetnost pobrinuli su se osječki No Jazz band i time upotpunili ovu vrhunsku vinsko-umjetničku poslasticu za sve posjetitelje.