Ostalo

TJEDNI PREGLED

Tjedan u znaku stečaja Uljanika i povijesne operacije zagrebačkih liječnika

Tjedan za nama u znaku je stečaja Uljanika i povijesne operacije zagrebačkih liječnika. A da tjedan ne prođe bez komplikacija pobrinuli su se vjetar u Zagrebu i nabujale rijeke diljem Hrvatske.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Media Servis

Gotovo je. Nakon brojnih odgađanja, pulsko brodogradilište i krovna tvrtka Uljanik d.d. otišli su u stečaj. Bez posla je ostalo više od 1500 radnika koji će svjetlo na kraju tunela potražiti, uglavnom, izvan Hrvatske.

"Pretpostavljam da sada neki sada trljaju ruke, možda računaju da sada nema sindikata pa će lakše ući u Uljanik pa će lešinari odraditi svoje", rekao je sindikalist Boris Cerovac.

"Sve skupa jeto jedna tragedija za Istru i Pulu, 163 godine tradicije se samo tako bacilo u vjetar", komentirao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

A dok premijer Andrej Plenković umiruje, resorni ministar Darko Horvat jasno poručuje:

"Stečaj nije likvidacija, to je jedan novi korak konkretno za radnike i to otvara mogućnost", rekao je premijer.

"Državni proračun više neće financirati neperspektivne projekte u Hrvatskoj", izjavio je Horvat.

Sada ostaje pitanje hoće li istim putem i 3. maj koji će svoju sudbinu saznati na ročištu početkom lipnja.

Ima li razmirica između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a kada je u pitanju referendum protiv mirovinske reforme? To je pitanje potaknuo prijedlog HNS-ovog potpredsjednika Vlade Predraga Štromara:

"Ne bi trebalo biti referenduma, trebali bi sjesti i dogovoriti te četiri stvari zbog kojih su prikupljani potpisi - da se ide u izmjenu zakona i da se uštedi tih stotinjak milijuna kuna", rekao je Štromar.

"Ne bih tako rekao", odgovorio je na pitanje o nesuglasicama ministar financija Zdravko Marić. "Ja sam sigurna da nisu sve točke usuglašene", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Istovremeno, sindikati taj prijedlog smatraju licemjernim. Mladen Novosel:

‘‘Ići s takvim prijedlogom, da sada sjedamo za stol s gospodinom Pavićem i dogovaramo promjenu zakona, i da ćemo tako uštedjeti nekakav novac, je krajnje licemjerno. Neka Štromar pita Pavića i Vladu RH, čiji je on potpredsjednik, zašto su milijune davali za skupe spotove kojima su radili protureferendumsku kampanju.‘‘

Liječnici sa zagrebačkog Rebra na čelu s doktorom Tomislavom Luetićem uspješno su razdvojili sijamske blizanke. Povijesna je to operacija koja je trajala punih 15 sati. Kristina i Valentina sada su stabilno, no pred njima je još jedna operacija.

"Presretni smo da je naš zajednički posao uspio i zadovoljni smo da su djeca dobro", rekao je Luetić.

U Bleiburgu je održana komemoracija za žrtve bleiburške tragedije. 74. godišnjica hrvatskog Križnog puta prošla je bez pristustva državnog vrha i bez političkih govora. Održana je samo misa te prosvjedi antifašista. Ovo je bila prva godina da se skup obilježavao kao javni, a ne kao vjerski događaj. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković počast su odali ranije.

"Ovdje nisam došao kako bi relativizirao karakter ustaškog režima ili NDH, ovdje sam isključivo kako bi se poklonio žrtvi", kaže predsjednik Sabora.

Premijer Andrej Plenković u Bleburgu nije bio zbog bilateralnog sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je najavila da bi se Hrvatska tijekom mandata nove Europske komisije mogla pridružiti šengenskom prostoru i eurozoni.

"Želimo da članstvo u Europskoj uniji dovodi do rasta blagostanja u samoj Hrvatskoj. Da ljudi ovdje imaju uvjete za rad i život koji su zadovoljavajući."

"Naravno da smo se dotakli i ključnih ambicija naših odnosa", rekao je premijer.

Nezapamćen vjetar izazvao je kaos u Zagrebu - materijalna šteta još se zbraja, ozlijeđeno je nekoliko osoba. Gradonačelnik Milan Bandić neće proglasiti elementarnu nepogodu.

"Nikome se ništa bitno nije dogodilo, osim bakici koju sam posjetio", poručio je Bandić.

Svega nekoliko dana uoči 5. godišnjice katastrofalnih poplava u Gunji, nabujale rijeke pravile se probleme na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Osim što je voda ušla u nekoliko stambenih objekata te je u četiri škole bila odgođena nastava, većih problema nije bilo. Smiljani Srnec, optuženoj za ubojstvo sestre i skrivanje njezinog tijela u zamrzivaču 19 godina produljen je istražni zatvor. Protiv oca koji je u veljači s balkona kuće u Pagu bacio četvero vlastite djece podignuta je optužnica, a vještaćenjem je ustanovljeno da nije bio neubrojiv. A bivšem premijeru Ivi Sanaderu odbijen je prijedlog da mu se ukine istražni zatvor.