Osječko-baranjska

KONFERENCIJA ''PANNONIAN CEMETERY DAYS''

Osječki gradski krematorij gotov najkasnije početkom iduće godine?

Iako je u komunalnom sektoru do sada povučeno dosta sredstava iz EU fondova, u području održavanja grobalja postoji cijeli spektar mogućnosti, poput spajanja kulturne baštine i korištenja najsuvremenijih tehnologija, istaknuto je u utorak na otvorenju međunarodne konferencije o održavanju i upravljanju grobljima "Pannonian Cemetery Days".

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: Republika.eu / Hina

Glavni urednik časopisa "Komunal", jednog od organizatora stručnog skupa, Marijan Kavran istaknuo je da se paradigma o grobljima mijenja; jer groblja u svijetu nisu više samo mjesta izražavanja pijeteta prema pokojnicima, nego u zapadnoeuropskoj kulturi postaju i područja novih urbanističkih sadržaja i zahvata, poput "zelenih pojasa".

 Na dvodnevnoj konferenciji "Pannonian Cemetery Days" okupljeno je više od 80 sudionika, iz Hrvatske i okolnih zemalja, predstavnika komunalnih tvrtki, gradova, općina i drugih institucija.

 Osječki dogradonačelnik Boris Piližota podsjetio je da je, među brojnim projektima, osječko pogrebno poduzeće "Ukop", zbog baštine gradskog groblja "Sv. Ane", postalo članicom Udruženja europskih grobalja, koja imaju značajnu kulturno-povijesnu baštinu.

 Najavio je kako je, uz ostalo, izrađen i projekt krematorija, pa će Osijek, uz Zagreb, biti jedini grad u Hrvatskoj, koji će imati taj komunalni standard, s čime se neće pokrivati samo potrebe grada, nego i šire regije.

 Najavio je da bi osječki gradski krematorij, za što postoje sve veće zanimanje građana, trebao biti dovršen najkasnije početkom iduće godine. To će osigurati novi komunalni standard  stanovnicima Osijeka i okolice, rekao je, procijenivši da će za izgradnju biti potrebno minimalno 2,5 milijuna kuna.

Brojni grobni spomenici radovi su poznatih hrvatskih kipara, a kapelice i grobnice imaju umjetničke vrijednosti. Spomenik “Anđeo smrti”, kipara Roberta Frangeša Mihanovića, smatra se najvrjednijim djelom na Varaždinskom groblju.

 Direktor osječkog "Ukopa" Hrvoje Ostrički rekao da će se na konferenciji govoriti  o održavanju groblja, pravnom okviru djelovanja ovakvih institucija te  financiranju održavanja i izgradnje infrastrukture, putem EU fondova.

 Na skupu će se, uz ostalo, raspravljati o grobnicama i mauzolejima slavonskog plemstva, secsijskog grobljanskoj baštini, mjerama za financiranje infrastrukture na grobljima te mogućnostima za projekte prekogranične suradnje.

 Kako je istaknuto ova se specijalizirana konferencija po prvi puta održava u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a iduće godine domaćin skupa biti će Varaždin, čije je Gradsko groblje, lijep primjer perivojne arhitekture. Varaždinsko groblje počeo je 1905. godine oblikovati Herman Haller, krojač po struci, posadivši 7.000 breza, vitkih tuja, javora, crvene bukve, jasena, šimšira, trava, magnolija i cvijeća. Time ga je pretvorio u park prirode i mirno počivalište mrtvih, ali i odmorište za oči živih.