Vukovarsko-srijemska

VRIJEDNOST PROJEKTA 25 MILIJUNA KUNA

"Vrata Spačvanskog bazena" - potpisani ugovori za izgradnu bioekološko-edukacijskog centra

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić potpisao je u ponedjeljak ugovore s izvođačima radova na gradnji i opremanju bioekološko-edukacijskog centra Virovi koji će se graditi u sklopu projekta "Vrata Spačvanskog bazena", vrijednog 25 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva EU nešto veća od 19 milijuna kuna.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 "Provedba projekta "Vrata Spačvanskog bazena" imat će utjecaj na razvoj gospodarstva ne samo grada Otoka, nego i cijele Vukovarsko-srijemske županije stvaranjem novog turističkog proizvoda", ocijenio je gradonačelnik Šarić.

Dodaio je kako se očekuje otvaranje tridesetak radnih mjesta te ulaganja koja će u budućnosti Otoku donijeti brojne koristi.

Po njegovim riječima, to je najveći projekt koji je grad Otok do sada realizirao, a čiji se završetak očekuje u drugoj polovici iduće godine.

"Ovo je jedan od deset strateških projekata u turizmu Vukovarsko-srijemske županije. Riječ je o odličnoj turističkoj priči kojom ćemo Spačvanski bazen, koji je najveća šuma hrasta lužnjaka u Europi, približiti građanima i posjetiteljima", naveo je Šarić.

Rekao je kako je u sklopu projekta "Vrata Spačvanskog bazena" već izgrađen dio infrastrukture, osnovana je i ustanova koja će upravljati izgrađenom infrastrukturom, a pored bioekološko-edukacijsko centra Virovi u sklopu kojega će se nalaziti hostel sa 60 kreveta, bit će izgrađene i biciklističke staze i šetnice.

Predviđena je i kupnja električnog turističkog broda za prijevoz 50-tak putnika te čamci i kanui kojima će se moći ploviti rječicom Virovi koja većim dijelom godine ima odlike močvare dok za vrijeme velikih oborina u proljeće i u jesen vodostaj se znatno podigne te se spaja s rijekom Spačvom, a preko nje s Bosutom i Savom, ponašajući se kao sporotekuća rječica.

Bioekološko-edukacijski centar Virovi gradit će vukovarska tvrtka Planum-Građenje i vinkovačka Izgradnja VVK.