Gospodarstvo

GOTOVO JE

Uljanik Brodogradilište u stečaju, radnicima slijede otkazi

Gotovo je. Nakon 231 dana blokade pokreće se stečaj Uljanik Brodogradilišta, odlučio je Trgovački sud u Pazinu. Stečaj će biti objavljen na oglasnoj ploči u roku tri dana. Svi radnici, njih oko 1100 će dobiti otkaz.

Uljanik Brodogradilište u stečaju, radnicima slijede otkazi   FOTO:Goran Sebelic / CROPIX
Piše: Media Servis / Republika.eu

Podsjetimo, sudac Ivan Dujić je na ročištu 24. travnja ustvrdio kako je zakonski rok odgode od 60 dana istekao, ali kako postoje rokovi za pobijanje pravne radnje te je prihvatio još jednu odgodu. Međutim, tada je naglasio i kako će proglasiti stečaj, ako račun Uljanik Brodogradilišta do 13. svibnja ne bude deblokiran. Sindikati su razočarani iako ne i iznenađeni. Evo što je za Media servis rekao Đino Šverko.

"Davale su nam se lažne nade da ćemo ići u restrukturiranje, sve skupa je to tragedija za Istru, za Pulu. Gubimo industriju, znanje, "know how". Više nikad to neće biti Uljanik kakav je bio pa da se i sve pokrene u stečaju. 163 godine tradicije baca se u vjetar", kaže Šverko.

"Tamo negdje u ponedjeljak ćemo dobiti riješenje o otkazu. Radnici će odlučiti hoće li odrađivati otkazni rok ili ne. Egzodus će ići prema svome kraju", dodaje Šverko.

Idemo prema kraju, a moguće i novom početku, rekao je nakon ročišta direktor Uljanik Brodogradilišta Sandi Božac. Sve sada zanima što će Kinezi. Predstavnici najveće kineske brodograđevne tvrtke su, podsjetimo, prije dva tjedna obišli pulsko i riječko brodogradilište, a njihova konačna odluka još uvijek se čeka.

"Uvijek se mogu uključiti. Stečaj nije nešto što ih može otjerati. Hoće li to biti nastavak brodogradnje ili nešto drugo. Stečaj djeluje na to, ali ne mora biti presudan faktor", rekao je Božac.

Uljanik Brodogradnja tako se pridružila još četiri članice grupe kojima je ranije određen stečaj. Sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, a od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU te Uljanik Strojogradnja Diesel. Ovog petka, 17. svibnja, treba se održati i ročište na kojem će se odlučivati hoće li se pokrenuti stečaj krovne tvrtke grupe, Uljanika d.d.