Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Radnička budućnost Hrvatske - čuvanje dementnih baba u inozemstvu!

Proteklog tjedna broj 67 dobio je veliku pozornost javnosti. Naime, sindikati okupljeni pod inicijativom ''67 je previše'' skupljali su do danas potpise, a kako bi se raspisao referendum kojim bi se tražilo da se granica za odlazak u mirovinu sa 67 vrati na 65 godina.

Antonija Tomasović   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

A trebali li nam taj referendum ili ne stvarno je teško reći. Jer, ako ga se i raspiše i ako prođe, sigurni smo da će država opet naći načina kako će provesti svoje.

A već i provodi. Tako se upravo dok traje potpisivanje vrte promotivni spotovi, a koje, usput rečeno, obzirom da se radi o novcu iz proračuna, plaćamo mi. Iz resornog ministarstva tvrde i kako spot nema veze s opstrukcijom potpisa za referendum iako se u spotu navodi citiramo “zahtjevi sindikata znače manje mirovine i 45 milijardi kuna duga našoj djeci i unucima”.

I tako je još jednom potvrđeno kako naši političari očito podcjenjuju Finteligenciju svojih građana.

No, vratimo se brojevima i želji sindikata da se odlazak u mirovinu sa 67 vrati na 65 godina.

Nama se to čini kao najmanji problem za umirovljenike te dvije godine, već ono što je u pozadini, a to je činjenica da se staž potreban za mirovinu podigao sa 35 na 41 godinu radnog staža.  

To u nekoj normalnoj državi i ne bi bio problem, jer ako odmah nakon završenog fakulteta počnete raditi, znači s nekih 23 godine, u mirovinu bi mogli sa 64 godine, ali u ovoj Lijepoj našoj to je gotovo nemoguće.

A ako vam se slučajno i dogodi da posao nađete, teško da će biti i dobro plaćen. Stoga vjerujemo da je ako se ovako nastavi hrvatska budućnost i dalje će biti po Irskoj, Njemačkoj, Engleskoj, gdje već sada visoko obrazovani hrvatski kadar uvelike skrbi o dementnim starcima, i za to dobiva plaću saborskog zastupnika.

I po nama to je problem broj 1 ove zemlje i teško da ima referenduma koji ga može riješiti.

A kako je objavljeno proteklog tjedna prema prvom sveobuhvatnom međunarodnom indeksu kojim se procjenjuje učinkovitost rada javnih službi hrvatske javne službe su od 38 ocijenjenih država zauzele 35. mjesto.

Projekt je proveden na Oxfordu, a javne službe procjenjivali su po čak 46 različitih kriterija.

Uz ostalo, hrvatske javne službe najbolje su ocijenjene po kriteriju administracije i ubiranja poreza i u tome su čak iznad prosjeka, a najlošije karakteristike hrvatskih javnih službi su izostanak otvorenosti, grozne digitalne usluge - najlošije od svih 38 zemalja na listi, kao i loša politika koja se tiče javnih službi.

Kada je u pitanju kvaliteta podataka o radu javnih službi Hrvatska je na posljednjem mjestu. I u ostalim kategorijama ocjenjivanja Hrvatska proizvodi niskokvalitetne podatke dok u kategoriji sposobnosti podataka uopće nema.

No i bez ovih podataka bilo je jasno da hrvatska javna služba ne funkcionira.

Teško da ima nekoga tko nije imao problema zbog neučinkovitosti i sporosti  javne uprave, a većina ju karakterizira kao, figurativno rečeno, leglo uhljeba.

A gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić još uvijek je na liječenju. Službenih informacija o njegovom zdravstvenom stanju nema, a posljednje izvješće nakon operacije srca u Zagrebu, mediji su dobili 24.04. i tada je ono bilo stabilno.

A u slučaju ovakve situacije gradonačelnika, prema Statutu grada Osijeka "u slučaju spriječenosti ili odsutnosti u obavljanju njegove dužnosti zamjenjuje zamjenik gradonačelnika kojega on odredi".

Tko je to od dvoje zamjenika, nitko iz grada nije izvijestio javnost.

Vrijeme u kojem zamjenik mijenja gradonačelnika Osijeka nije ograničeno, no u slučaju da se gradonačelnik sa svoje funkcije eventualno odluči povući do 4. lipnja idu novi izbori za gradonačelnika, dok Gradsko vijeće ostaje u istom sastavu. 

Antonija Tomasović