Vukovarsko-srijemska

PREDSTAVLJANJE CRNIH UŽITAKA

Najavljen "Fajferica gastro show"

Na koferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u vukovarsko-srijemskoj županijskoj upravi najavljeno je da će se "Fajferica gastro show" održati 10. svibnja u Poljoprivredno-poduzetničkom inkubatoru u Drenovcima, na županjskome području, radi promidžbe konzumacije mesa crne slavonske svinje, poznate kao "fajferica", autohtone hrvatske svinje nastale u okolici Osijeka, na imanju Pfaifera u Orlovnjaku krajem 19. stoljeća.

Ilustracija   FOTO:Pixabay
Piše: HINA

 "Želimo ovom manifestacijom skinuti stigmu sa svinjskih masnoća i osnažiti domaće tržište", rekao je vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić navodeći razloge zbog kojih će se održati "Fajferica gastro show". Dodao je da će posjetitelji imati prigodu kušati desetak jela od autohtone crne slavonske svinje te biti na radionicama i edukativnom programu.

Istaknuo je kako bi najpoznatiji hrvatski kuhari i somelijeri te znanstvenici svojim sudjelovanjem trebali postaviti temelje jedne nove gastronomske manifestacije u Hrvatskoj s ciljem, kako je rekao, da se već iduće godine s crnom slavonskom svinjom napravi iskorak prema europskom tržištu.

"Bit će to predstavljanje crnih užitaka. Osim u mesu crne slavonske svinje, uživat ćemo i u crnim vinima i pivu, crnoj čokoladi i slasticama s crnim makom, a najmlađi će se moći poigrati i s hrvatskim ovčarom, neizostavnim crnim psom svakog slavonskog svinjogojca", rekao je Andrija Matić.

Podsjetio je da je crna slavonska svinja pasmina s izrazito dobrom kakvoćom mesa, vrlo otporna i prilagođena uzgoju na našem području.

Po riječima vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića, vukovarsko-srijemski poljoprivredni proizvođači "ne trče" za idustrijskom proizvodnjom, nego im je na prvome mjestu kvalitetan proizvod.

Predstavljen je i projekt "Lena" koji promiče uzgoj crne svinje.

 

(Hina)