Ostalo

TJEDNI OSVRT

Tjedan obilježila kineska delegacija u Uljaniku i 3. maju

Nova nada koja je došla zajedno s kineskim brodograditeljima, obilježila je tjedan od kojeg se opraštamo. Proslavili smo i 1. maj, a Ministarstvo rada krenulo je u svojevrsni marketinški rat sa sindikatima koji žele srušiti Pavićevu mirovinsku reformu.

kineska delegacija u Uljaniku   FOTO:Goran Sebelic / CROPIX
Piše: Media Servis

Agoniji Uljanik grupe još uvijek nije došao kraj, no sada se možda već i nazire. Kao strateški partner otpao je Brodosplit Tomislava Debeljak, a poziv kineskog premijera Li Keqianga šefu tamošnje najveće brodograđevne tvrtke nije bio samo predstava u sitne noćne sate. Čovjek je zaista sjeo u avion i došao u Hrvatsku naoružan odvjetnicima i investicijskim bankarima. Sastančilo se prvo u Banskim dvorima. Premijer Andrej Plenković kaže da su razgovori bili temeljiti, detaljni i otvoreni.

"U potpunosti smo transparentno i realno opisali ono što su Uljanik i 3. maj predstavljali za hrvatsku brodogradnju i također smo realno rekli u kakvim su problemima oni danas. Očekujemo da nakon posjeta Rijeci i Puli predstavnici najveće kineske kompanije dobro analiziraju, razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva", rekao je Plenković.

Nakon Markova trga kinesko izaslanstvo posjetilo je Uljanik i 3. maj. Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić, te član Nadzornog odbora Samir Hadžić.

"Iznimno su bili suzdržani, ovo je bio njihov prvi posjet i nismo dobili potvrdu informacija. Sad smo dobili još dva tjedna gdje bismo trebali napraviti nekakav ozbiljni plan", rekao je Bulić.

"Pa oni su zainteresiranui prvenstveno za tehnologiju, brodove koje smo radili, koji su specijalne namjene. To je bilo očekivano jer njima nisu potrebni kapaciteti koliko tehnologija. I to je, po mom mišljenju, neki smjer u kojem bi sve moglo ići dalje", smatra Hadžić.

Juraj Šoljić iz Nadzornog odbora 3. maja imao je poruku za Vladu:

"Nemojte čekati Kineze da dođu opet, odite vi u Kinu, a mi ćemo vam skupiti za avionske karte", rekao je Šoljić.

Tome dodajmo da je Trgovački sud u Pazinu još jednom odgodio odluku o stečaju Uljanika d.d. Čekaju se Kinezi i njihova odluka.

Iza nas je i proslava Međunarodnog praznika rada. Neki na roštilju, neki na grahu, a novost je bio izostanak prvomajske prosvjedne povorke. Ne zato što radnička klasa nema razloga za prosvjed već zato što su se sindikati bacili svom snagom u prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu "67 je previše". Pored rada do 67. godine trn u oku im je i reklamni spot Ministarstva rada i mirovinskog sustava kojim građane pokušavaju nagovoriti da zaobiđu štandove na kojima se potpisi prikupljaju. Sindikalist Mladen Novosel i ministar Marko Pavić.

"Kada nemaju argumente, kada nemaju obraza stati pred vas, onda vam prodaju laži preko skupih spotova. Jesmo li to zaslužili? Nismo!"

‘‘I osvještava građane o različitim aspektima mirovinske reforme. Ona nije protureferenfumska, to je informativna kampanja‘‘, rekao je Pavić.

U fokusu javnosti ponovno se našao ponovno formirani Državni inspektorat na čelu s Andrijom Mikulićem. Iz zgrade u Šubićevoj ulici izletjele su stare stolice, a kako stvari stoje s novim stolicama uletjet će novih 500 radnika ili uhljeba, kako tvrde neki. Naravno, inspektor Mikulić odbacuje takve konstrukcije te tvrdi - mi smo podkapacitirani. I to je gotovo sigurno točno, samo nismo sigurni da je to stvar broja ljudi. A šef HSS-a Krešo Beljak ovako vidi situaciju...

"To komentiram kao daljnje upropaštavanje Hrvatske. Dakle, više nema nikakvih ograda. HDZ je odlučio do temelja upropastiti Hrvatsku, pretvoriti ju u svoju privatnu prčiju kako bi zaposlili stranačke uhljebe. Inspekcija je u ovakvom obliku nepotrebna, inspekciju treba spustiti na lokalne razine da budu učinkovite i fleksibilne. To je zadatak inspekcije", poručio je Beljak.

Eskalirala je situacija u Venezueli. Vođa oporbe i samoproglašeni predsjednik Juan Guaido pokrenuo je vojni ustanak i krenuo u rušenje predsjednika Nicolasa Madura. To mu do danas nije pošlo za rukom.

"Ovo je naša borba u okvirima Ustava. Nenasilno se borimo za spašavanje života, za one najugroženije i za naše obitelji. Danas je vojska jasno stala uz narod, stala na stranu ljudi lojalnih Ustavu, na stranu obitelji, budućnosti i napretka", rekao je Guaido.

Narod je izašao na ulice, bilo je i žrtava, uznemirujućih scena, no, iako Guaido tako tvrdi realnost je da nije uspio pridobiti cijelu vojsku na svoju stranu. A kao i kod drugih svjetskih sukoba sve pozorno prate SAD i Rusija. Treba li uopće spomenuti kako je Venezuela izuzetno bogata naftom?