Gost komentator

KOMENTAR TJEDNA ANTONIJE TOMASOVIĆ

Apsurdistan u kojem nas loše liječe i piju nam krv

Da smo zemlja "apsurdistan" još jednom je potvrđeno i proteklog tjedna zahvaljujući bizarnoj priči o liječniku i njegovoj kao medicijskoj sestri.

Antonija Tomasović   FOTO:STV
Piše: Antonija Tomasović

Gotovo da nema portala i medija koji nisu objavili priču o liječniku kojeg su posljednjih mjeseci napustili brojni pacijenti.

I da, svakako priča za istražiti, ali nikako na način da se u medijima javno proziva i snima osoba koja očito ima težih zdravstvenih problema, i za koju je bilo vidljivo da baš i ne razumije situaciju u kojoj se našla. I tako su po tko zna koji put prekršeni brojni novinarski kodeksi, a samo gore od toga što baš nitko na to nije ukazao, niti je ikome palo na pamet stati u obranu žene koja očito nije u stanju sama se braniti. Jer, to očito nikome nije bilo važno, važno je samo bilo dobiti priču koja će podići gledanost ili broj lajkova.

Potvrđuje to i ono još apsurdnije, da u stvari problem zbog kojeg je kao nastala ova priča nije riješen. Jer, ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako je zdravstvena inspekcija utvrdila da nije bilo ozbiljnijih medicinskih propusta u specijalističkoj ordinaciji obiteljske medicine u Obrovcu.

No, unatoč tomu HZZO je raskinuo ugovor s liječnikom, i za sada pacijenti su ostali bez liječnika, a s naznakama da će nekada, možda dobiti drugoga.  

I tako, čini se opet će biti puno buke ni zašto, jer teško da će ovaj problem biti riješen. Da itekako imamo razloga sumnjati  pokazuje i slučaj Hitne u Metkoviću.

Podsjećamo, ondje je umro dječak Gabrijel jer ga liječnici nisu na vrijeme primili i ustanovili dijagnozu. Među njima i oni na Hitnoj pomoć u Matkoviću. Bilo je nakon njegove smrti nadzora, inspekcija, građani Metkovića prosvjedovali su protiv rada Hitne, ali jedino što se dogodilo je to da Hitna pomoć ondje vikendom više ne radi. Naime, ako im dođu pacijenti šalju ih u Opuzen.

I tako se rješavaju problemi u Hrvatskoj, bizarno da bizarnije ne može biti.

Još jedan problem koji se sustavno godinama ne rješava kako treba su komarci na području Osječko-baranjske županije. Ljeto još nije ni počelo, a male krvopije u Slavoniji su već krenule u napad, pa nas je strah i pomisliti kakvo nas ljeto čeka, posebice zbog činjenice da su se na našem području već prije nekoliko godina pojavili komarci koji prenose virus zapadnog Nila, bolest koja itekako može izazvati opasnost za zdravlje.

Problem je kažu nadležni to što se komarce ne smije tretirati u Kopačkom ritu u kojem je komaraca i najviše, jer je takva zakonska regulativa.  

A znamo što kod nas znači promijeniti Zakonsku regulativu. No, prije toga voljeli bi i kada bi nam netko stručno mogao objasniti  kakva bi to i kolika šteta bila u Kopačkom ritu kada bi se komarci tretirali larvicidno, odnosno uništavali legla prije nego što se razviju komarci.

Posebice zbog toga jer su se nekada ovakva tretiranja radila.

Primjerice 2016. godine Ministarstvo okoliša i prirode odobrilo je larvicidna tretiranja u Kopačkom ritu za tretiranje komaraca. Ne znamo kako kada to brani zakonska regulativa.

A dobili smo i obećanja koja su u ovom našem birokratskom aparatu očito negdje zapela.

Naime, na 69. sjednici Vlade Republike Hrvatske 01. prosinca 2017. godine donesen je uz ostalo zaključak prema kojem se Ministarstvo zdravstva zadužuje da u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike jedinicama lokalne i područne samouprave te Zavodima za javno zdravstvo poduzme odgovarajuće mjere radi rješavanja problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode "Kopački rit" u cilju što kvalitetnije zaštite ljudi na način kojim se ne utječe negativno na prirodne vrijednosti zaštićenog područja Parka prirode Kopački rit.

Tada je Ministarstvo zdravstva o poduzetim mjerama Vladu trebalo izvjesiti u roku od 90 dana. A gotovo dvije godine nakon isteka tih 90 dana, proteklog tjedna za posjeta Osijeku pitali smo ministra zdravstva kako stoje stvari.   

 "Ja znam da su komarci veliki problem u ovo doba godine u Slavoniji pa s tim problem ću razgovarati s ministrom Ćorićem, to je zapravo u nadležnosti ministarstva okoliša. Vidjet ću što se sada najnovije događa", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Uz to dodajmo još samo kako je primjerice 2013. godine za tretiranje komaraca bilo izdvojeno 7 milijuna i 600 tisuća kuna i komarci su se tretirali i larvicidno i iz zraka. Ove godine za uništavanje krvopija Grad Osijek izdvojit će 3 milijuna kuna.

I jedino što nam ostaje zaključiti da će nam, dok se oni koji trebaju dogovore oko novca, strategija, odgovornosti, zakonske procedure, komarci krv očito piti i ovoga ljeta.

Antonija Tomasović