Osječko-baranjska

VRIJEDNA 4,2 MILIJUNA KUNA

U osječkom KBC-u otvorena nova sala za invanzivnu kardiologiju

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je u osječkom KBC-u otvorio novu salu za invanzivnu kardiologiju na Zavodu za bolesti srca i krvnih žila, te naglasio kako je jedan od glavnih projekata Vlade za ovaj dio Hrvatske izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku u narednih nekoliko godina, a neće se stati ni s opremanjima postojećih objekata.

U osječkom KBC-u otvorena nova sala za invanzivnu kardiologiju   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / Hina

"Jako sam zadovoljan što je opremljen još jedan vrijedan prostor na dobrobit stanovništva ovog dijela Hrvatske. Smisao svega je intervenirati na vrijeme i spasiti život i to sada imamo u ovom dijelu Hrvatske”, izjavio je ministar, koji je prije nove sale otvorio i novu ordinaciju fizikalne medicine i rehabilitacije u ambulanti Retfala osječkog Doma zdravlja.

 Ustvrdio je kako je u razgovoru s osječkim kardiolozima zaključio kako se u postupcima i kvalitetom rada mogu nositi s najboljima na svijetu te zaslužuju ovu novu, moderno opremljenu salu.

 Ravnatelj KBC-a Željko Zubčić rekao je kako je planirana vrijednost uređenja i opremanje nove sale bila pet milijuna kuna, ali su u postupku javne nabave uspjeli ovu salu dobiti za 4,2 milijuna kuna.

 "Zahvalni smo Ministarstvu zdravstva što je prepoznalo potrebe KBC-a Osijek i istočnog dijela Hrvatske, Vladi što je na svojoj sjednici u prosincu 2017. godine donijela odluku o dodjeli sredstava u iznosu tri milijuna kuna za Urologiju za nabavku uređaja litotriptora i pet milijuna kuna za ovu salu za Kardiologiju. Ona će omogućiti našu dostupnost 24 sata za hitne kardiološke pacijente i uvođenje novih dijagnostičko-terapijskih postupaka, čime će se smanjiti i lista čekanja”, rekao je Zubčić.

 Zorin Makarović, voditelj Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KBC Osijek, je za novu opremu istaknuo kako je riječ o izvanrednoj tehnologiji koje se ne bi postidile ni bolnice u SAD-u, a napomenuo je da ovom KBC-u gravitira veliki broj pacijenata iz pet slavonskih županija, gdje obitava oko 900 tisuća stanovnika.

 "Ova sala nam pruža niz novih strateških mogućnosti u liječenju pacijenata, uključujući i liječenje periferne arterijske bolesti i sudjelovanje u liječenju bolesnika s moždanim udarom. Prema izvješću HZZO-a, naš KBC je prošle godine u Hrvatskoj bio na vodećem mjestu po broju bolesnika s akutnim srčanim udarom kojima smo ugradili stent, njih više od  600”, naveo je Makarović.

 Novinari su Kujundžića pitali kako tumači dug bolnica prema veledrogerijama, na što je rekao kako je ova Vlada naslijedila dug od osam milijardi kuna, ali da taj dug nije povećavan. "No, to ne znači da ne moramo razriješiti pitanje tih osam milijardi kuna. To je izazov i problem za cijelu Vladu”, zaključio je ministar.