Republika TV

GLAGOLJICA STV-A

Krešimir Bubalo: U Republici Hrvatskoj moramo dići minimalnu plaću, kako naši sugrađani ne bi odlazili

Čovjek s iskustvom i u ekonomiji i politici, ekonomist i menadžer, nekadašnji osječko-baranjski župan, osječki gradonačelnik i saborski zastupnik, Krešimir Bubalo, gostovao je u Glagoljici Televizije Slavonije i Baranje.

Krešimir Bubalo   FOTO:STV
Piše: Republika.eu

Govora je bilo o poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, potrebnim reformama, percepciji poduzetnika i odnosa prema njima. Bubalo je govorio i o kreditnom rejtingu RH te što je doista potrebno za investicije, profitabilnost, produktivnost i konkurentnost.

"Važno je da je Hrvatska izišla iz jednog "smeća", što bi se reklo, u jedan bolji kreditni rejting, i to je ono što doprinosi boljem stanju u Republici Hrvatskoj, ali isto tako i boljem kreditnom rejtingu i države, a odmah i svih poduzeća koje djeluju na području Republike Hrvatske", rekao je Bubalo.

"Osjeća se da kupovna moć i potrošačka moć naših građana nešto jača, no ono što mene brine je da mi u Republici Hrvatskoj moramo dići na minimalnu plaću na jednu višu razinu, da naši sugrađani ne bi odlazili, smatra Bubalo jer, kaže, imamo situaciju da su jedan od najboljih hrvatskih izvoznih proizvoda naši ljudi."

"Puno je važnije što će biti za dvije ili pet godina, jer ako se budemo s tim bavili i promišljali, i kao grad i županija i kao hrvatsko društvo, onda ćemo imati jednu komparativnu prednost i bit ćemo korak ispred ostalih. Ali ako se budemo bavili prošlošću, nećemo stići uhvatiti taj korak", dodao je te zaključio: "moramo puno brže rasti nego što rastemo danas."

KLJUČ JE DA ŠTO VIŠE ŠLEPERA ODE IZ SLAVONIJE

"Hrvatskoj su potrebe "greenfield" investicije, no o tome mora promišljati i država, moraju promišljati i poduzetnici. Znači, kako da posložimo ono što imamo, da finaliziramo taj proizvod, i da bude prisutan i u hrvatskim trgovačkim centrima, ali isto tako i inozemnim trgovačkim centrima. Ključ je da što više izvezemo. To je moj motiv i izazov, da što više šlepera ode iz Slavonije. To mora biti imperativ, ali za to morate biti konkurentni."

Svatko tko je posložio kompaniju u prošlim godinama gospodarske krize, i tko predviđa situaciju, danas ima cijenu kapitala koja je povoljna.

Bubalo se dotaknuo i važnosti sveučilišta. Smatra kako ono treba uključivati u procese, predlagati promjene u procesima i ne treba se bojati toga, ne treba se bojati ni kritike.

Kad dođemo na razinu minimalne plaće od 1000 eura u Republici Hrvatskoj, onda ljudi neće odlaziti van, već će se neki i vjerojatno vraćati, smatra Bubalo.

Jedna od tema emisije bila je i tvrtka Pevec, odnosno situaciji u toj tvrtki s obzirom na povećanje prihoda i dobiti i u prošloj godini, ali i povećanju plaća djelatnicima, isplati dividende vlasnicima te reinvesticija u nove prodajne centre.

"Dižemo se u svim segmentima. Obično se znam našaliti: bitna su tri parametra za upravu. Da nam kupci budu zadovoljni, da nam radnici budu zadovoljni i na kraju godine ako dioničari nisu zadovoljni onda imamo problem. Znači svi moraju biti zadovoljni", rekao je Bubalo.

Dakako, nezaobilazne teme bile su i grad Osijek, Projekt Slavonija.

Govorio je Bubalo i o političkom djelovanju i odgovornosti na svim razinama, Saboru nekada i danas...

Pogledajte cijelu emisiju Glagoljica STV-a: