Osječko-baranjska

BEZ POVIŠENIH TONOVA

Osječani proslavili Praznik rada uz grah i druženje

Praznik rada, prvi svibnja obilježen je u cijeloj zemlji, pa tako i u Osijeku gdje je već tradicionalna proslava i podjela graha na lijevoj obali Drave. Kao i proteklih godina gužva – Osječani su čekali na svoju porciju toplog jela. Grah su kuhali "Majstori kotlića" Slavonije i Baranje, a ovoga jespravljeno i građanima podiljeno oko 3000 porcija. A osim u Osijeku, prvosvibanjski grah jeo se i u Belom Manastiru.

Piše: Republika.eu / STV

Brojni Osječani ovogodišnji su Praznik rada proveli na tradicionalnoj proslavi kod amfiteatra na lijevoj obali Drave gdje se od ranog jutra širio miris domaćeg graha. Nosile su se posudice, kantice, za što veće porcije. A majstori kotlića, njih desetak skuhalo je graha za više od 2500 porcija. I one svaki puta planu u tek nekoliko minuta. Mnogi se vrate i po drugu porciju, jer je grah, kažu kuhari, najbolje kuhati na otvorenom, na slobodnoj vatri.

Premda je grah većini prijao, brojni pamte veće i bogatije prvosvibanjske proslave. Sada kada nema posla, i proslave su skromnije, a gosti sve stariji, kažu Osječani.

Pored apatije Osječani, barem na Dan rada, ipak biraju druženje uz grah, s najbližima. Mnogima je ovo i besplatna terapija i odmor od svakodnevnih briga.

A proslava je protekla bez povišenih tonova, bez sindikalnih povjerenika koji su za Prvi maj odlučili, umjesto čestitke, pozvati sve građane na potpisivanje za referendum "67 je previše" kojim bi se kojim bi se izmijenili uvjeti odlaska u mirovinu.