Gost komentator

BRANKO BOGDANOVIĆ

Cvjetanje demokracije

"Čemu izbori za EU parlament ako se iz centra demokracije do sada nije čuo niti jedan jedini glas koji bi upozorio na korupciju i kriminal a za koji Europa ne mari. Europski Parlament ne zastupa partikularne nacionalne interese nego isključivo stranačke, grupirane prema univerzalnim uvjerenjima", kaže među ostlaim Branko Bogdanović te dodaje: ''grčevita borba postojećih parlamentaraca da ostanu na pozicijama nedvojbeno će potvrditi svaku moju tvrdnju navedenu u ovoj kolumni. Neki su spremni na različite kompromise sa ljudima koji sastavljaju liste, neki su spremni i na ucjene. Siguran sam da su na stolu bile sve nemoralne ponude koje si možete zamisliti. .''

Branko Bogdanović   FOTO:STV
Piše: Branko Bogdanović

Osjetite li kao i ja otežano disanje? Kažu da je breza na vrhuncu cvjetanja. Odem do doktora a on mi, „ni pet ni šest“, gospodine nemate alergijske reakcije na prirodu nego na nepravdu i evidentno cvjetanje demokracije u kampanji za EU izbore. Da, pa kako je to moguće da osjećamo posljedice verbalne torture kao alergijsku reakciju, ne pitajte mene reče mi u nastavku, pitajte druge ljude i začuditi će vas broj alergičnih u periodu posljednjih nekoliko kampanja.

Hajmo biti ozbiljni, kažu analitičari da je veliki ulog na stolu kako za stranke tako i za neovisne kandidate, što to u biti znači „veliki ulog“? Da stvari „ogolimo do koske“, kako kažu naši susjedi Srbi, to znači na će izabrani zastupnici pobjeći iz hrvatske žabokrečine, iz jedne prosječnosti saborskih zastupnika, ministara, doktora, sudaca i svih ostalih sudionika visokog društva, u svijet duginih boja i izobilja.

Ono što fascinira je brzina kojom se europarlamentarci uklapaju u modele, norme i uzuse ponašanja europske elite. Elite, ma dajte molim vas, kakva elita oni se svi jednako tako uklapaju kao i naša „elita“, što otkriva zastrašujuću činjenicu da tamo nitko ništa ne donosi nego jednostavno uči.

Uče kako opravdati, ne izbor, nego dnevnice i putovanja, uče kako dizati dignitet Parlamenta EU u kojemu se, kako kažu, donosi više direktiva nego lokalnih zakona. 

Direktive su naravno važne za usklađivanje zakonodavstva zajednice europskih država no istini za volju nešto se nisam u posljednjih pet godina nauživao europskog ujednačavanja. Treba li čitav mandat da nam se prizna pravo na istovjetnu nutelu ili nešto širu paletu prehrambenih proizvoda. 

Koliko je mandata potrebno da nam se prizna pravo jednakosti punopravne članice unije, ili se to pravo sakrilo unutar naše vlastite želje za izoliranošću. Reći ću jasno da jasnije ne može biti, ne postoji diskriminacija unutar unije ona je produkt direktnih namjera i djelovanja nacionalne političke bulumente kako bi se parazitiralo na nesreći vlastita naroda. 

Čemu izbori za EU parlament ako se iz centra demokracije do sada nije čuo niti jedan jedini glas koji bi upozorio na korupciju i kriminal a za koji Europa ne mari. Europski Parlament ne zastupa partikularne nacionalne interese nego isključivo stranačke, grupirane prema univerzalnim uvjerenjima. 

Da ovaj dio rezimiram, članovi Parlamenta su podložni lobiranju interesnih skupina koje prilagođavaju direktive vlastitim interesima. Radi takvog djelovanja iznimno su dobro plaćeni i vrlo rijetko zastupaju nacionalne interese ako oni nisu unutar akcijskog plana neke poslovne grupacije. 

„Ubijaju se“, isti ti parlamentarci, na beskonačnim sastancima bez svrhe i razloga, bez koristi i opravdanosti izgubljena vremena. Da, vrijeme je najveći neprijatelj izabranih, ima ga na pretek pa na kraju postaje iznimno važno pronaći dovoljno zanimljivosti da se ne poludi dugih pet godina. 

Osvrnimo se još malo na liste koje su predstavile stranke, koalicije i neovisni kandidati svih boja i uvjerenja. Ovim izborima pristupaju oni koji vjeruju u zajedništvo europskih država ali pristupaju i oni koji bi rado vidjeli Hrvatsku na obodu iste te Europe kao samostalnu, nevinu pomamnu državicu spremnu na svaki oblik nasilja i agresije. Na izbore izlaze i oni koji misle da će sve nepravde ispraviti samom pojavom u „okrugljaku“ EU parlamenta, izlaze i oni koji očite nacionalne kriminalne zakone žele izmijeniti na potpuno pogrešan način i na potpuno pogrešnom mjestu. 

Još niti jedan razuman razlog želje za legitimitetom izbora nisam čuo, niti jedan suvislo napisani izborni slogan, niti jedan realno predstavljeni program. 

Grčevita borba postojećih parlamentaraca da ostanu na pozicijama nedvojbeno će potvrditi svaku moju tvrdnju navedenu u ovoj kolumni. Neki su spremni na različite kompromise sa ljudima koji sastavljaju liste, neki su spremni i na ucjene. Siguran sam da su na stolu bile sve nemoralne ponude koje si možete zamisliti. 

Zašto vam pišem o nadolazećim izborima? Samo i jedino iz razloga da podijelim osjećaj koji postoji u mojoj glavi, osjećaj brige za Državom, brige za prijateljima koji možda nisu svjesni prijetnje apsolutne konsternacije a koja će iznjedriti već utvrđene kompromise. 

Što onda uraditi u smislu izlaska ili apstinencije od izbora, što uraditi oko prava da odlučujemo o nečemu što će na kraju završiti kao vlastita promocija izabranih? Moja preporuka je izađite, glasajte za one ljude koje poznate koje mislite da poznate ili koji vam pričaju o temama koje vas zanimaju i tište. Sve što zaokružite neka ima ime i prezime jer će te na taj način osjetiti vezanost na osobnoj razini sa izabranim karakterom. Sudbina Hrvatske, što god vi zaokružili, rješava se ovdje na izborima čiji su rezultati predvidljivi u koliko prespavate priliku. 

Skupo je plaćena aplikacija kojom se osigurava nepripadna prednost izbornih rezultata iz razloga rezignacije stanovništva što znači: na europske izbore možemo djelovati i svojim neizlaskom dok one nacionalne teško možemo promijeniti u koliko nas ne izađe opasana većina. 

Pamet u glavu i sretno nam svima.

Branko Bogdanović
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu