Republika TV

ELITNA POSTROJBA ORUŽANIH SNAGA RH

U Osijeku obilježena 28 obljetnica osnutka 3 gardijske brigade ''Kune''

Treća gardijska brigada Kune slavi 28. obljetnicu osnutka. Riječ je o elitnoj postrojbi hrvatskih oružanih snaga iz Slavonije ustrojenoj 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima temeljem zapovjedi tadašnjeg predsjednika doktora Franje Tuđmana. U spomen na sve poginule pripadnike brigade kod spomen obilježja u Sveučilišnom kampusu u Osijeku položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Piše: STV

Godine prolaze, a zajedništvo bivših suboraca ostaje. Svi su ponosni na svoj ratni put i doprinos koji su dali u obrani Domovine. Branili su Vukovar, Vinkovce, Osijek, Zadar i zadarsko zaleđe. Sudjelovali su u borbama i oslobodilačkim akcijama u zapadnoj Slavoniji, Posavini, Bljesku i Oluji. Brigada je to s najviše poginulih, ranjenih i nestalih pripadnika Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a braneći Slavoniju, obranila je Hrvatsku.

"To su činjenice, kojih možda nismo svjesni ni dan danas ni mi sami, a kamoli neke mlađe generacije, oni ne shvaćaju kakav je to bio omjer snaga, ali ja bih napomenuo da smo mi bili više naoružani od njih u smislu da smo mi imali veliki motiv, veliko domoljublje, veliku želju za stvaranjem svoje države i u biti to oružje je pobijedilo", rekao je predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune Tihomir Kmet.

"Doprinos 3. gardijske brigade je nemjerljiv u stvaranju države Hrvatske. Upravo kroz broj poginulih pripadnika gardsijske brigade, znači 369 pripadnika je poginulo, preko 10 tisuća je prošlo kroz brigadu, više od 1000 ljudi je ranjeno, to samo govori da je to bila brigada na svim ratištima gdje je trebalo, to je brigada koja je dala ogromni doprinos i u obrani grada osijeka, ali i cijele domovine Hrvatske. I zbog toga je upravo bitno da se sjetimo tih dana, da se sjetimo tih časnih ljudi, koji nisu žalili svoj život da bi stvorili samostalnu državu Hrvatsku", kaže predsjednik Odbora za branitelje Grada Osijeka Darko Nađ.

Vijence su podno spomen obilježja u kampusu položili predstavnici Kuna i obitelji poginulih pripadnika 3. gardijske brigade, udruge veterana, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, Hrvatske vojske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.