Politika

PLENKOVIĆ NOVINARIMA

Možete vi zaključivati što god hoćete, mediji su slobodni

Uljanik neizbježna tema i u Saboru. Dan uoči ponovne odgode stečaja Uljanika, posljednji preostali naručitelj brodova otkazao je preuzimanje skupocjenog jaružala. Državni proračun bi naplata jamstava koštala milijardu kuna. I dok radnici za to krive Vladu, ministar financija tvrdi- učinit će sve da do te naplate ne dođe.

Andrej Plenković   FOTO:Damjan Tadic / CROPIX
Piše: Media Servis

Prebacivanje loptice iz Pule i Rijeke u Zagreb i obrnuto, igrokaz je koji traje proteklih 6 godina, komentirao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

‘‘Niti je Vlada donosila niti kreirala poslovne odluke. A ovakva situacija se dogodila upravo zbog krivih poslovnih odluka, jer su se preuzimale obveze za koje se i u trenutku preuzimanja znalo da se neće realizirati‘‘. Na prozivke sindikalista Borisa Cerovca, koji je izjavio da će Vlada biti kriva ako će građani morati platiti jamstva, odgovor ima i premijer Andrej Plenković:

"Mi smo isplatili 3,2 milijarde kuna državnih jamstava za Uljanik, za brodove koji nisu sagrađeni. Ne razumijem, tko je dao prošle godine za plaće u Uljaniku i 3. maju, Cerovcu i svima u Uljaniku?".Podsjetimo, jučer se Pulom pronijela vijest da je i posljednji preostali naručitelj odlučio otkazati posao, što bi državni proračun mogli koštati milijardu kuna jamstava. Ministar financija Zdravko Marić kaže, presudno će biti sljedećih nekoliko dana:

Unatoč tome što je jučer najavljeno, odnosno zatražen povrat avansnih uplata za nešto što država jamči, nastojat ćemo u danima koji slijede učiniti da se to jamstvo spasi. Kakav će biti ishod, ja vam to sada ne mogu reći. A kakva će biti odluka o stečaju Uljanika, znati će se 13. svibnja, kada je zakazano novo ročište. Evo kako je današnju odgodu komentirao IDS-ovac Tulio Demetlika:

"Ova odluka pokazuje da je ova Vlada neodlučna i njenim nečinjenjem i nedonošenjem pravovremenih odluka, agonija radnika Uljanika se produžava".A na novinarsko pitanje odgađa li se stečaj Uljanika zbog skorašnjih europskih izbora te kako premijer ne bi dobio titulu ‘‘grobara‘‘ hrvatske brodogradnje, Plenković kaže:

"Možete vi zaključivati što god hoćete, mediji su slobodni. Zašto me to niste lani pitali kad smo dali 716 milijuna kuna, koji su izbori bili tada?"A sve se to odvija uoči dolaska kineske delegacije u brodogradilišta planiranog 30. travnja. Ministar Horvat:

Ostat će ovdje ne dva, nego tri dana. Nadam se da ćemo drugog, odnosno 3., od njih dobiti informaciju jesu li zainteresirani ili nisu. I ponovit ću još jednom- ako pravog strateškog partnera nema, onda nema ni restrukturiranja. I dodaje- ključ svega je spasiti državno jamstvo.