Gost komentator

PROF. NEDELJKO BOSANAC

U Dublinu je već vidljiv 'mali Osijek' ispunjen mladima i njihovom djecom, sva rođena u Irskoj

"Na nastupajućim izborima građani će postaviti pitanje odgovornosti za tu 'veselu družinu' što već 5 godina nijemo motri i pogoduje dnevnoj eroziji sviju osječkih vrijednosti. Nitko od te 'vesele družine' ne poduzima ništa, samo troše proračunski novac što se sve teže puni jer je Osječana i gospodarstva sve manje", kaže među ostalim prof. Bosanac te dodaje: "U Dublinu je već vidljiv 'mali Osijek' ispunjen mladima i njihovom djecom, sva rođena u Irskoj." "Tisuće Osječana i njihova djece u Dublinu, a u Osijeku gradonačelnik i njegova 'vesela družina' izgrađuju 'kružne tokove', usprkos činjenici da je Osijek uz nazadovanje jasno izgubio urbanu i arhitektonsku prepoznatljivost u novom vremenu", zaključuje Bosanac.

prof. Nedeljko Bosanac   FOTO:STV
Piše: prof. Nedeljko Bosanac

Gledam neki dan video clip što ga je objavio portal Republika.eu u kome prepoznajem da nešto govori i hvali predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka. Moram reći, gledam čovjeka i ne očekujem neku fundamentalnu poruku. Kad, u objektiv kamere ubacuje se gradonačelnik i bez krzmanja glasno reče: "Ovo je najbolji predsjednik Gradskog vijeća!"? Naprosto, ostao sam konsterniran.

Takva upadica u eter s navijačkim glasom pohvale čovjeku koji i sam sudjeluje, a ima i prestižnu ulogu, u urbanom, gospodarstvenom i demografskom urušavanju grada Osijeka, za mene i nije neko iznenađenje. Pomislim, vidi kako je tom dvojcu lijepo! Misli me odvukoše i k njihovom haenesovskom i esdepeovkom savjetničkom dvojcu. Mislim, kolika je tek teška njihova zadaća savjetovati tom dvojcu, zapravo uz dogradonačelnički dvojac, četvercu, da grad Osijek svi oni usmjere k politici 'razvijajućeg zaostajanja'? 

Još se nisam pribrao i prestao misliti na sve njihove nebuloze, kad kamera zadržava objektiv na razgaljenim licem predsjednika GV-a. Naprosto, toliko se razveselio toj nemuštoj, da ne kažem navijačkoj, upadici gradonačelnika, da je njegovo lice poprimilo izraz 'djevojčice s pjegavim nosom'. Ne znam je li je predsjednik Gradskog vijeća svjestan latinske maxime: "TimeoDanaos et dona ferentes"? Ali, ta maxima bi ga trebala brzo odvojiti od politike gradonačelnika koja je dovela do nevjerojatnog zaostajanja i urušavanja grada Osijeka. No predsjednik GV-a ne vidi gradske ulice. Potpuno je zaboravio da je Osijek nekada bio snažni industrijski grad. Bio je Osijek urbano na razini srednjoeuropskih gradova, a i sam grad s prigradskim naseljima je imao 110 tisuća građana. Njega ne zanima da se on, i politička Stranka koju predstavlja, u političkom smislu nalazi u koaliciji sa savjetnicima gradonačelnika i drugo, a to je da će na nastupajućim izborima građani postaviti pitanje odgovornosti za tu 'veselu družinu' što već 5 godina nijemo motri i pogoduje dnevnoj eroziji sviju osječkih vrijednosti. Nitko od te 'vesele družine' ne poduzima ništa, samo troše proračunski novac što se sve teže puni jer je Osječana i gospodarstva sve manje.

U Dublinu je već vidljiv 'mali Osijek' ispunjen mladima i njihovom djecom, sva rođena u Irskoj. Toliko je te djece tamo da su se Osječani organizirali i traže od matične zemlje da izgradi nekoliko vrtića i škola na hrvatskom jeziku jer njihova djeca sada govore isključivo engleskim jezikom. Gle čuda? Tisuće Osječana i njihova djece u Dublinu, a u Osijeku gradonačelnik i njegova 'vesela družina' izgrađuju 'kružne tokove', usprkos činjenici da je Osijek uz nazadovanje jasno izgubio urbanu i arhitektonsku prepoznatljivost u novom vremenu. Kada šetate osječkim ulicama tada dobijete poruku da se u Osijeku još uvijek i nakon više od 100 godina prepoznaje, doduše zapuštena, austrougarska arhitektura. Izgrađuju u gradu 'kružne tokove' na glavnim prometnicama, a te iste prometnice desetljećima nisu prekrivene novom asfaltom strukturom. 

Kad vozite tim našim osječkim gradskim ulicama može se odmah zaključiti da je riječ o putu što vodi kroz 'slavonski sokak'. I kad s tih prometnica uletite u nove 'kružne tokove' naprosto refleksno treba usporiti kada iz njih izlazite jer ulazite u aktivnu prometnicu koja 'vrišti' za obnovom. I nije sve baš tako crno. Znate zašto? Zato što su desetci tisuća mladih Osječana iz Osijeka zbog centrifugalne sile izbačeni iz tih novih 'kružnih tokova' ravno u Dublin. Ništa njih više ne privlači k Osijeku. Jedino čega se s gorčinom sjećaju je činjenica da su političari u gradu Osijeku s osječkih ulica maknuli tisuće mladih Osječana. Ta njihova politika urušavanja Grada ima specifičnu političku viziju? Ta je njihova politička vizija: "S 'veselom političkom družinom' do praznog Osijeka!". 

Takav kakav je, Osijek je nakon 29 godina izgubio poruku nekada suvremenog srednjoeuropskog grada. Zbog te njihove vizije grada Osijek se sve više pretvara u 'Grad Muzej'. Nije to tako loše? Već vidim mnoštvo europskih turista koji ulaze u Osijek kao 'Grad Muzej'. To će biti potpuna atrakcija i avantura za turiste u Europi gradova. Nema grada u Europi koji je toliko zaustavljen u vremenu i prostoru kao što je to učinila 'vesela politička družina' od devedesetih do danas Osijeku. I, nikome ništa? Grad pretvoren u 'Grad Muzej' ima i Sveučilište, a nema na njemu npr. Ugostiteljski i Turistički fakultet? Pitate se zašto? Pa, svi fakulteti što funkcioniraju kao članice Sveučilišta obrazuju studente i hiperproduciraju diplome ali na njima zaposleni znanstvenici ne primjećuju da politička elita pretvara Osijek u 'Grad Muzej'. Osijek će tada postati turistička meka, pa tada neće biti potreba za drugim zvanjima osim za turističkim, ugostiteljskim, trgovinskim i kustoskim zanimanjima. 

Osijek je politička gradska 'vesela družina' razvojno zamrznula u sadržaju iz njegove povijesti i pri tomu ga je urbano, gospodarstveno i demografski zapustila do razine potpune neprepoznatljivosti. E', da bi ga se pokrenulo u budućem vremenu treba čekati 50 godina u kome razdoblju treba oblikovati njegovu novu viziju i prepoznatljivost kao grada u košarici kulture i civilizacije suvremenih gradova srednjoeuropske provenijencije i gospodarstvene snage i arhitekture. Znate što? Ne mogu dočekati nove izbore. Pitate se zašto? Pa, zato što se samo na izborima u demokraciji mijenja vlast. Vjerujte ne isključujem niti prijevremene izbore. Ali zabrinjava me činjenica što su mladi u Dublinu, dobro im je i poručuju: "Izbori!? Ma, ne zanimaju me. Što ste birali sada imate!".

Kada gledate i slušajte što sve predsjednik Gradskog vijeća izjavljuje na protokolarnim obilascima različitih događaja, tada zaključujete da se u Osijeku ipak dobro živi. Ove gluposti ta gradska vlastodržačka 'vesela družina' može pričati neukim građanima jer je Hrvatska po Blumbergovom indeksu siromaštva (bijede) u cijeloj regiji jedino 'bogatija' od Srbije i nalazi se na 12 mjestu najsiromašnijih ili najbjednijih zemalja u svijetu! Pa, ukoliko je tomu tako, postavite si pitanje: "Koja je granica siromaštva u gradu Osijeku?". Gradu koji se gospodarstveno razvijajući zaostaje. Cijeli niz razvojnih agregata jednostavno su nestali u razdoblju od 29 godina. Ne bih želio da se ova kolumna shvati kao kritika u smislu zaoštravanja međuljudskih odnosa. Želio bih da politička garnitura grada Osijeka konačno prihvati kritiku kao poticaj za pokretanje nove politike pristupa rastu i razvoju grada. Sve to uz korištenje induktivne metode razvoja Osijeka što bi trebala koristiti sve resurse s kojima raspolaže za urbani, gospodarstveno i demografski rast grada. Vjerujem da je i toj gradskoj 'veseloj družini' jasno da bez razvojne demografske strukture stanovništva ne može biti suvremenog gospodarstva i urbane nove vizure i arhitekture Osijeka.

Zadržati se na isticanju floskule kako je grad Osijek "Grad ugodnog života" nije dostojna niti da se politika koju sada vode gradonačelnik, dogradonačelnici, predsjednik GV-a i savjetnički dvojac dovede do kraja njihova gradskog mandata. Držim, ta bi politička gradska 'vesela družina' trebala otići što prije, e' kako bi grad Osijek doživio 'salto mortale' i konačno krenuo putem srednjoeuropske politike rasta i razvoja suvremenih gradova kojima svojom kulturom i civilizacijom pripada. Da, Osijek je nekada bio neodvojivi dio srednjoerupskih gradova. Svojom gospodarstvenom snagom tada bio je snažni industrijsko-poljoprivredni grad koji se progresivno razvija od 1955. Do 1990. godine. Nakon Domovinskog rata Osijek nezaustavljivo razvijajući se zaostaje. Međutim, u zadnjem mandatu sve te socijalno-ekonomijske zakonitosti što karakterizira ta struktura snažno su počele urbano, gospodarstveno i demografski erodirati budućnost Grada. Ta erozija snažno je zahvatila i Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku ali i unazadila je razinu civilizacije i kulture s kojima je Grad bio prepoznatljiv kao 4-ti grad po ukupnoj snazi hrvatskih gradova. Dakle, sadašnja politička struktura bez vizije i novca da bilo što učini i pokrene održivi rast i razvoj grada trebala bi doživjeti izborni "salto mortale" s novom političkom idejom i vizijom, a za novi početak Osijeka i njegovog kretanja do neslućenih visina, mjereno kulturom i civilizacijom sadašnjeg stanja srednjoerupskih gradova.

I na kraju, treba posebno izdvojiti zadovoljstvo tisuće iseljenih građana grada Osijeka: "Predsjednik Gradskoga vijeća ovom je prigodom danas zadovoljno istaknuo kako je Grad Osijek na uloženih 100 tisuća kuna daleko više dobio zauzvrat, s obzirom na to da se radi o poboljšanju kvalitete života građana – ponajprije učenika i studenata, a zatim i posjetitelja grada." Joj! Dobro! Kada mladi Osječani dođu u Osijek na odmor iz Dublina, moći će uživati u besplatnom internetu razgledajući po gradskim ulicama i gradu koga se sve više percipira kao 'Grad Muzej'. Grad u kome nema tržišta radne snage, gdje partitokrati i njihova rodbina i stranački prijatelji žive od proračuna, gdje se na fakultetima i kabinetima nalaze prezimena djece nekadašnjih njihovih profesora, institucije u kojima u jednoj sobi sjedi njih petero ispred 5 kompjutora i 'mašu nogama' i drugo, kao što je zaostajanje grada Osijeka za onim Osijekom iz koga su pobjegli 'glavom bez obzira'.

prof. Nedeljko Bosanac
Stavovi izraženi u ovom tekstu stavovi su autora, i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Republika.eu.